Elektrische afvalophaalwagen maakt vuilnisbakjes leeg in Leuven

Stad Leuven beschikt sinds kort over een elektrisch afvalophaalwagentje. Daarmee ​ kan de stad in het centrum makkelijker en sneller de vuilnisbakjes leegmaken en dat op een duurzame manier. Met de nieuwe aanwinst wil Leuven ervoor zorgen dat ook op drukke momenten het ledigen van de vuilnisbakjes veilig en vlot verloopt.

"Vroeger moesten onze medewerkers op drukke momenten de vuilnisbakjes op straat manueel ledigen en het afval verzamelen in zakken op de hoek van de straat. Een grote afvalophaalwagen haalde de zakken nadien op. Dat was erg tijdsintensief en je kon als bezoeker bij momenten zakken met afval op straathoeken tegenkomen", vertelt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens.

Dat is voortaan verleden tijd want de stad kocht een elektrische afvalophaalwagen. Die is een pak compacter dan de bestaande voertuigen. "Het voertuig is zelfs smaller dan de meeste personenwagens. Je kan er makkelijk mee manoeuvreren in kleine straten of op plaatsen waar er veel volk is, zoals onze winkelwandelstraten op zaterdag. Bovendien is het een elektrisch voertuig en dus erg stil en proper. Dankzij dit voertuig zullen onze medewerkers makkelijker en sneller de vuilnisbakjes kunnen leegmaken in het stadscentrum wanneer het druk is. Het voertuig heeft alle functionaliteiten om de vuilnisbakken leeg te maken en kan zelf grote afvalcontainers omhoogtillen en leegmaken”, aldus schepen Van Oppens.

Inwoners tevreden over netheid stad
Uit de meest recente stadsmonitor, een bevraging van de Vlaamse overheid naar de tevredenheid van inwoners, blijkt dat Leuvenaars heel tevreden zijn over de netheid van hun stad. Drie op vier Leuvenaars vinden dat de straten en voetpaden in hun buurt netjes zijn. Daarmee is Leuven de properste centrumstad van Vlaanderen.

"Eenzelfde signaal kregen we via een recente peiling van Het Nieuwsblad. Daarin gaven mensen netheid aan als één van de drie thema's waar ze het meest tevreden over zijn", aldus de schepen. "Dat is vooral te danken aan de inzet van onze stadsmedewerkers die dagelijks de baan op gaan om onze stad netjes te houden. Want een propere stad, dat is elke dag opnieuw de handen uit de mouwen steken. Door het stijgende aantal inwoners en studenten, het toenemend gebruik van het openbaar domein en de opmars van take-away wordt die uitdaging alleen maar groter. Daarom nemen we nu dit nieuwe voertuig in gebruik. Dat zal ons zeker helpen om op drukke dagen het stadscentrum proper te houden." 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be