Elf gemeenten uit Oost-Brabant vragen steun bij hogere overheden voor de oprichting van een dierenwelzijnscentrum

Op initiatief van de stad Leuven slaan elf gemeenten uit Oost-Brabant de handen ineen voor de oprichting van een dierenwelzijnscentrum. Vandaag, op Werelddierendag, doen ze gezamenlijk een oproep aan Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant om dit initiatief te ondersteunen. Dit centrum moet een belangrijke rol spelen in het professionaliseren van de sector, zoals voorgesteld in het bestuursakkoord van de Vlaamse regering. De ondertekenaars benadrukken de noodzaak van een structurele oplossing voor de opvang en verzorging van dieren in nood, met extra aandacht voor educatie en preventie.

Het initiatief komt op een moment waarop de nood hoog is. Verschillende asielen zitten vol en nemen niet langer dieren op. De gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Haacht, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Tielt-Winge en Tremelo zien de oprichting van dit centrum als een noodzaak. “Met deze samenwerking en oproep willen we een krachtig signaal geven aan de hogere overheden. Wij willen als gemeenten niet langer toezien dat er te weinig opvang is voor dieren en willen samen constructief aan een oplossing werken." aldus Thomas Van Oppens, schepen van dierenwelzijn in Leuven. “De problematiek overstijgt de gemeentegrenzen en de bijhorende kosten kunnen ook niet enkel en alleen door de gemeenten gedragen worden.”

Dierenwelzijnscentrum ​
Een dierenwelzijnscentrum is meer dan een dierenasiel. De gemeenten halen hiervoor inspiratie bij onze noorderburen. Een dierenwelzijnscentrum vangt in de eerste plaats verloren en achtergelaten dieren op, biedt medische zorgen aan, maar organiseert ook educatieve programma's over verantwoord huisdierbezit en dierenwelzijn. 

De gemeenten wijzen erop dat er in Vlaanderen een groeiende vraag is naar opvangmogelijkheden en een betere coördinatie van dierenwelzijnsdiensten. "We merken dat de druk op lokale vrijwillige initiatieven steeds groter wordt," aldus Van Oppens, “terwijl we als gemeenten elk individueel verantwoordelijk zijn om opvang te voorzien. Met een regionaal centrum kunnen we meer doen, beter samenwerken en expertise delen. Zo kan elke gemeente verder springen op vlak van dierenwelzijn."

Leuven zoekt al geruime tijd naar een geschikte locatie voor het centrum, maar dit verloopt moeizaam door complexe Vlaamse regelgeving. "We hopen dat Vlaanderen kan helpen een locatie te vinden in onze regio die niet alleen geschikt is voor het dierenwelzijnscentrum en de vereiste vergunningen kan verkrijgen, maar waar ook flexibiliteit mogelijk is om de regelgeving te versoepelen indien vereist," voegt hij toe.

De betrokken gemeenten hopen op een snelle reactie van de hogere overheden. “We zijn klaar om onze schouders onder dit project te zetten, maar daarvoor is steun noodzakelijk,” besluit Van Oppens.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be