Elf stadslandbouwprojecten op Leuvense landbouwgronden
Van tarwe voor het ‘Leives brueke’ tot kikkererwten
De stad en het OCMW Leuven stelden in september tien gronden, goed voor in totaal 9 ha, ter beschikking voor stadslandbouwprojecten. Vijftien organisaties en individuen stelden zich kandidaat om een vernieuwend landbouwproject op één van de gronden uit te rollen. De Leuvense Voedsel- en Landbouwadviesraad (VLAR) selecteerde elf projecten die de komende maanden opgestart zullen worden. De projecten zijn erg divers. Zo zullen er onder meer kikkererwten en linzen geteeld worden, komt er een ecologische boomkwekerij en met lokaal geteeld baktarwe zal een nieuw streekproduct ‘Leives brueke’ gemaakt worden.
Begin september lanceerde het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) en de VLAR namens stad en OCMW Leuven een oproep naar kandidaten voor een vernieuwend project op één van de tien pachtvrije landbouwpercelen.
“Stad Leuven en de VLAR tonen met dit initiatief dat het mogelijk is om de krachten te bundelen voor stadslandbouw en constructief invulling te geven aan de Leuvense voedselstrategie. Heel wat Europese steden kijken met belangstelling naar dit proces”, licht Tessa Avermaete, voorzitter van de VLAR, toe. “Stad Leuven geeft op deze manier zuurstof en ruimte aan elf mooie projecten. De titel ‘Europese Innovatiehoofdstad’ krijgt zo ook een gezicht op vlak van voeding en landbouw.”
“Door eigen gronden in te zetten voor voedselprojecten in de korte keten, brengen we de Leuvense voedselstrategie in de praktijk”, vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers. “We hopen zo het aandeel lokale producten op te krikken, maar ook iedereen met interesse in duurzame voeding en landbouw in Leuven de kans te geven om daarmee aan de slag te gaan. We zijn opgetogen met de hoge respons en de diversiteit aan projecten. We kijken alvast uit naar al dat lekkers van eigen bodem!”
Elf diverse landbouwprojecten
‘Soja for feed or food’, een project van de landbouwbroeders Van Schoonbeek, zal soja telen geschikt voor zowel dierlijke als menselijke consumptie. Op die manier wil het project een alternatief bieden voor geïmporteerde soja, dat nog steeds een belangrijke motor blijft achter ontbossing. Ook de teelt van lupinen en voedererwten als voeding voor de lokale varkenskwekerij Porky Farm van Koen Vandendriessche, met een minimum aan noodzakelijke gewasbescherming, situeert zich in gewassencultuur voor dieren.
Landbouwer Luk Uytterhoeven zal op zijn beurt eiwitrijke granen telen voor het bakken van een toekomstig nieuw streekproduct: het ‘Leives brueke’. BoerEnCompagnie richt zich op de teelt van erwten, linzen en kikkererwten en zelfoogsttuin Ramselveld bekomt de mogelijkheid om de bestaande landbouwactiviteiten uit te breiden op een extra perceel.
Op het enige beboste perceel komt er mits goedkeuring van het Agentschap Natuur & Bos een gevarieerd en inspirerend voedselbos, het 4 seizoenenbos, georkestreerd door Bram en Wout Devlies, met onder meer honingteelt, bloemen, oesterzwammen en pompoenen. Op een met gras ingezaaid perceel zal landbouwer Geert Robijns een mobiele kippenstal plaatsen aangestuurd op zonne-energie en met plaats voor ongeveer tweehonderd leghennen.
Daarnaast zullen er fruit, fijne groenten en kruiden geteeld worden voor de plaatselijke horeca, een initiatief van de Leuvense kok Geert Groffen. De Zonnewijzer uit Wijgmaal zal op het kleinste perceel kippen houden en wilgentenen planten die de leerlingen zullen gebruiken bij het mandenvlechten. In de buurt zal Dominique Joos met het project ‘Weigewijs’ kaas maken van de melk van dubbeldoelkoeien, daar waar Sam Liégeois zich dan weer waagt aan de opstart van de ecologische teelt van fruitbomen.
4 van de 9 ha zullen ingezet worden voor biologische landbouw. De stad en het OCMW streven ernaar om de projecten van start te laten gaan in het voorjaar van 2021.
Eigen gronden inzetten
De VLAR en het AGSL selecteerden acht gronden van het OCMW en twee gronden van de stad. “Als beheerder van het patrimonium van de Groep Leuven kiezen we als AGSL ervoor om onze eigendommen maximaal in te zetten in functie van het beleid dat de stad wil voeren. Deze gronden zijn geschikt voor landbouwactiviteiten. Het is dan ook maar meer dan logisch dat we ze inzetten voor stadslandbouwprojecten”, besluit voorzitter van AGSL Lies Corneillie.