Elfde Straathistories focust op 100-jarige Matadiwijk

Met Straathistories ondersteunt de stad Leuvenaars die op zoek willen gaan naar de geschiedenis en het erfgoed van de eigen buurt. Het resultaat van deze ontdekkingstocht wordt telkens opgetekend in een publicatie binnen de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’. Een groepje buurtbewoners uit de Matadiwijk in Heverlee nam anderhalf jaar geleden contact op met de de stad en ging in een recordtempo aan de slag. Vorig weekend presenteerden ze trots hun resultaat: ‘Straathistories Matadi’. De publicatie is vanaf nu voor 5 euro te koop in de buurt zelf of bij Visit Leuven, Stadsarchief Leuven of online via Erfgoedcel Leuven.

“Recent vierden we nog tien edities van Straathistories samen met iedereen die al een Straathistories gemaakt heeft, maar ook met buurten die nog volop bezig zijn“, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.  “Het was heel mooi om te zien hoe de buurten onderling info uitwisselen en welke eerlijke en warme reacties Straathistories oproept. Het is al meer dan tien jaar een concept dat buren met elkaar verbindt door samen aan de slag te gaan rond de verhalen en het erfgoed van de eigen woonbuurt. Het is een bijzonder erfgoedproject dat blijft groeien en inspireren: ook de Pleinstraat, Ernest Solvaystraat en Voorzorgstraat zijn ondertussen gestart. Maar nu ligt de focus op de gloednieuwe Straathistories Matadi, die heel toepasselijk verschijnt in 2022, precies 100 jaar nadat de eerste steen van de Heverleese tuinwijk werd gelegd.”

172 huizen en een Afrikaanse naam
Matadi gaat strikt genomen over de 172 huizen tussen de Paul van Ostaijenlaan en de Broekstraat in Heverlee, die in 1922 op initiatief van Leuvense Maatschappij de Goede Haard werden gebouwd. Je leert in deze publicatie de bijzondere architectuur en evolutie van de tuinwijk kennen, maar ook het omliggend gebied komt aan bod met onder meer de Paul van Ostaijenlaan, het Lemmekesveld, de Broekstraat en de Leo Dartelaan. De buurtbewoners gingen ook naarstig op zoek naar de oorspronkelijke betekenis van de Afrikaanse naam ‘Matadi’: het leverde allerlei interessante hypotheses op, maar dé waarheid of verklaring kwam niet aan het licht. Ook over de toekomst van de wijk wordt op het einde duchtig gefilosofeerd.

De geschiedenis, architectuur, maar ook de vele verhalen van de bewoners komen aan bod. Ook enkele bekendere Matadezen staan in het boekje. “Wat mij verbaasde was dat elk huis, elke bewoner wel een interessant verhaal heeft. Niet alle verhalen hebben het boekje gehaald, sommigen hielden het liever privé. Maar wel alle 172 huizen van Matadi staan erin. Speciaal voor Straathistories Matadi fotografeerde buurtbewoner Joris Goethals immers alle huizen uit de buurt, soms zelfs met de bewoners in de voortuin”, zegt Bob Pleysier, een van de initiatiefnemers van Straathistories Matadi. “Jammer genoeg hebben we ondertussen afscheid moeten van Joris. Het is voor ons heel triest en spijtig dat hij de boekpresentatie niet meer heeft gehaald.”  

Matadi leeft
Al deze rijke verhalen en beelden doorspekken het historische verhaal van Matadi. Op deze manier is het boekje even levendig en menselijk geworden als de buurt zelf. Sinds 1997 organiseert het wijkcomité van Matadi vele activiteiten zoals rondleidingen of een jaarlijks zomerfeest en een nieuwjaarsreceptie met de legendarische naam ‘Druppelkot’. Intussen heeft het oude team de fakkel doorgegeven aan de jongere generatie die met verve de wijktradities voortzet en zo blijft bijdragen tot de bezieling van de wijk.

Praktisch
Straathistories Matadi is vanaf nu te koop voor 5 euro bij Visit Leuven, Stadsarchief Leuven of Bar Stan. Je kan het online bestellen via www.erfgoedcelleuven.be/straathistories of in de buurt zelf gaan kopen bij:

  • Jan Uytterhoeven, Vinkenlaan 20, Heverlee      
  • Tom Van Puyenbroeck, Paul van Ostaijenlaan 55, Heverlee       
  • Bob Pleysier, Vinkenlaan 24, Heverlee 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be