Erfgoeddag 2021: ‘De Nacht’ in Leuven

Op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021 kan je komen meegenieten van de 20e editie van Erfgoeddag in Leuven. Door corona wordt het een iets andere, kleinere versie met activiteiten in de buitenlucht, routes door de stad met je smartphone of een digitale activiteit. Enkele tentoonstellingsplekken blijven open en kunnen in veilige omstandigheden binnen een activiteit aanbieden, op reservatie. “Op zaterdagavond staat een sfeervol verlicht avondparcours centraal en op zondag kan je zeven locaties bezoeken”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Daarnaast bieden we met Nachtwandeling XL en de Jaartallen en Leivese istoures twee digitale audioroutes aan, die je op eigen houtje met je smartphone kan wandelen. Zo kunnen we toch, op een coronaveilige manier erfgoedverhalen delen met publiek.”

Hieronder geven we graag nog enkele hoogtepunten van Erfgoeddag 2021 mee. 

Een sfeervol verlicht avondparcours leidt je tussen 18 en 23 uur langs erfgoedactiviteiten in de binnenstad. Van een buitenexpo over Leuvense cafés op de Grote Markt tot een filmpje over de sterren. Onderweg wijzen intieme licht- en kunstinstallaties je de weg. De beiaard van de Sint-Pieterskerk en van de Universiteitsbibliotheek zorgen voor passende muziek rond het thema ‘nacht’. Bovendien is Museum M gratis open tot 22 uur. 

Ontdek de sappige verhalen over 16 bijzondere nachtplekken in Leuven tijdens Nachtwandeling XL, gemaakt door jongeren van vzw Nacht en Nachtplan. Scan de QR-codes aan plekken als de Manhattan, Silo, Belgisch Congo, Lido, STUK, het Depot of STELPLAATS.

Via de audioroutes De Jaartallen en Leivese istoures leer je het Leuvense Jaartallenleven kennen. Op tien locaties kom je meer te weten over de Mannen en de Vrouwen van het Jaar. ‘Man van het jaar 55’ en lid van Den Akademie van ’t Leives, Marc Juchtmans onthult zo nu en dan de nachtelijke escapades van de Jaartallen en andere sappige verhalen in het Leuvense dialect. Deze wandelroute met audiofragmenten kan je vanaf 24 april gratis downloaden op je smartphone via de Erfgoedapp.

Kies op zondag 25 april 2021 zelf je favoriete locaties en activiteiten uit tussen 10 en 18 uur.
De drie openluchtexpo’s zijn vrij te bezoeken: café-expo op de Grote Markt, de presentatie over de vroegere feest-en fuifzaal op de KADOC-site of de jongerenexpo en hun ‘nachtstemming’ in Stelplaats. Voor de binnenlocaties dien je wel vooraf te reserveren: voor de expo over koffie in het stadhuis, voor ‘zusters in oorlog’ in KADOC, het gerecht en zijn nachtelijke geschiedenis in het gerechtsgebouw, of het nachtelijk scoutsleven in het Scouts en Gidsen Museum. De escape room in het Heilig Hartinstituut Heverlee is ondertussen volzet.

Alle info over het Erfgoeddagprogramma vind je op www.leuven.be/erfgoeddag en www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Tiny T’Seyen Erfgoedcel Leuven, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Tiny T’Seyen Erfgoedcel Leuven, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven