Erfgoeddag Leuven 2021 in het teken van ‘De Nacht’

Corona houdt ons nog steeds in de ban. Daarom zal deze editie van Erfgoeddag op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021 een andere, kleinere versie worden met activiteiten in de buitenlucht, routes door de stad met je smartphone of een digitale activiteit. Enkele tentoonstellingsplekken blijven open en kunnen in veilige omstandigheden binnen een activiteit aanbieden, op reservatie. “Op zaterdagavond staat een sfeervol verlicht avondparcours centraal en op zondag kan je  zeven locaties bezoeken”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Daarnaast bieden we digitale audioroutes aan, die je op eigen houtje met je smartphone kan wandelen. Zo kunnen we toch, op een coronaveilige manier erfgoedverhalen delen met publiek, want daar blijft het uiteraard om draaien. Erfgoed voor en door de mensen.”

Sfeervol verlicht avondparcours
Op zaterdagavond 24 april leidt een sfeervol verlicht parcours je langs verschillende erfgoedactiviteiten in de binnenstad. Van een buitenexpo van het stadsarchief over vijftien Leuvense cafés en een presentatie over de geschiedenis van slaapkamers aan de Universiteitsbibliotheek tot een filmpje over de in onbruik geraakte sterrenkijker van de KU Leuven in het stadspark of de glasdia’s van amateurfotograaf Henri Pevenage in de binnentuin van het Atrechtcollege. Ga tussen 18 en 23 uur op wandel langs de Grote Markt, het Ladeuze- en Hooverplein, het stadspark, de binnentuin van het Atrechtcollege en de Naamsestraat. Intieme licht- en kunstinstallaties wijzen je de weg en zetten je zintuigen op scherp. De beiaard  van de Sint-Pieterskerk en van de Universiteitsbibliotheek zorgen onderweg voor passende muziek rond het thema ‘nacht’.

Zaterdag 24 april tussen 18 en 23 uur, doorlopend in je eigen bubbel of groepje

Erfgoeddag op zondag: kies uit zeven locaties
Kies op zondag 25 april 2021 zelf je favoriete locaties en activiteiten uit tussen 10 en 18 uur.
Zo zijn er expo’s in open lucht over vijftien Leuvense cafés op de Grote Markt, over fuiven in de vroegere Sportazaal op de KADOC-site of over jongeren en hun ‘nachtstemmen’ in Stelplaats. Je kan ook een plek reserveren voor een bezoek aan een binnenexpo, bv. over de geschiedenis van koffie in het stadhuis, het verhaal van kloosterzusters in WO II in KADOC, het gerecht en zijn nachtelijke geschiedenis in het gerechtsgebouw, of het nachtelijk scoutsleven in het Scouts en Gidsen Museum. Op zoek naar meer avontuur? Schrijf je met je gezinsbubbel in voor de escape room in het Heilig Hartinstituut Heverlee en probeer te ontsnappen uit het internaat.

Zondag 25 april tussen 10 en 18 uur. Opgelet: voor de meerderheid van de activiteiten moet je vooraf reserveren. Check dit op www.leuven.be/erfgoeddag en www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag.

Op stap met je smartphone: Nachtwandeling XL en Jaartallenroute
De Manhattan, Silo, Belgisch Congo, Lido of het meer recente STUK, het Depot of STELPLAATS. Deze en nog meer dans- en muziekplekken ontdek je tijdens de Nachtwandeling XL, gemaakt door jongeren van vzw Nacht en Nachtplan. De sappige verhalen over deze nachtplekken uit de voorbije decennia komt er via QR-codes tot leven. En bij elke plek hoort uiteraard ook een stukje muziek. Laat je verwennen door de grote en kleine verhalen en ga op pad met je smartphone langs 16 locaties.

Via de audioroute De Jaartallen en Leivese histoures leer je het Leuvense Jaartallenleven kennen. Op tien locaties kom je meer te weten over de Mannen en de Vrouwen van het Jaar. ‘Man van het jaar 55’ en lid van Den Akademie van ’t Leives, Marc Juchtmans onthult  zo nu en dan de nachtelijke escapades van de Jaartallen en andere sappige verhalen in het Leuvense dialect. Deze wandelroute met audiofragmenten kan je vanaf 24 april gratis downloaden op je smartphone via de Erfgoedapp.

Doorlopend op zaterdag 23 en zondag 24 april

 

Alle info over het Erfgoeddagprogramma vind je op www.leuven.be/erfgoeddag en www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]