Erfgoeddag maakt school!

Op zondag 24 april vindt de 21e editie van Erfgoeddag plaats, die helemaal in het teken van onderwijs staat. Daarom organiseren de stad Leuven, de erfgoed- en onderwijssector aansluitend op de Erfgoeddag, een hele Erfgoeddag-week waarin scholen, leerkrachten en leerlingen verwend worden met speciaal aanbod in de stad én in de klas. Alle details over dit scholenaanbod tussen 25 en 29 april vind je terug op www.leuvenvoorscholen.be.

“Deze extra week voor scholen wijst op de vele mogelijkheden die erfgoed (in of rond de school) binnen en buiten de klas kan bieden”, aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort. “Ik ben ervan overtuigd dat erfgoedpartners en leerkrachten elkaar ook na de Erfgoeddag-week nog zullen vinden. Deze week laat scholen proeven van ons Leuvens erfgoed en maakt hen bewust van hun eigen schoolerfgoed. Dankzij concrete tips krijgen scholen zin om er nadien mee verder te gaan.”

"De stad is een levend labo voor iedereen die wilt leren over het verleden en hoe dat een impact heeft op ons leven vandaag. Dankzij het vele erfgoed in de stad, kunnen leerlingen letterlijk getuigen zijn van dat verleden”, vervolgt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera. “We willen Leuven meer en meer laten zien en beleven als één grote, open leerplek. Deze editie van Erfgoeddag draagt hiertoe bij.”

Samen met vele (erfgoed)partners presenteert de stad een uitgebreid VIP-programma op tien verschillende locaties. Zo kunnen klassen bijvoorbeeld een gloednieuwe audiotour uittesten in de Leuvense Schouwburg, in KADOC een expo over schooltoneel bezoeken of de voorstelling bijwonen, die Jonas Van Thielen erover maakte. Op zoek gaan naar een bijzondere schedel in het Museum voor Dierkunde of de verhalen achter de sculpturen van het Didactisch Museum Archeologie van de KU Leuven ontdekken. Eén klas kan zich zelfs kandidaat stellen om voor vier dagen curator te zijn in M Leuven.  

Er zijn ook talrijke workshops zoals ‘schrijven met een ganzenveer en zelfgemaakte inkt’ in het Stadsarchief of  boekbinden op Japanse wijze in de Universiteitsbibliotheek.Erfgoedlabo Leuven presenteert in het stadhuis een collectie oude schoolwandplaten en nodigt klassen uit om mee na te denken over de (erfgoed)waarden van deze objecten.

Erfgoedpartners trekken ook zelf voor 1 of meer lesuren naar de klas om leerlingen alles bij te brengen over straatnamen, het Leuvens dialect, de band tussen reclame en religie, het eindeloze geheugen van het internet of de status van pater Damiaan bijvoorbeeld.

Meer weten over de beiaard en zijn muziek of op pad als erfgoedjournalist of -fotograaf? Ook dat kan in de Erfgoeddag-week.

Samen met scholen
Deze Erfgoeddag is ook het ideale moment om met verschillende secundaire scholen aan de slag te gaan. Met heel wat scholen worden er cocreatieve schooltrajecten uitgewerkt, die ook na Erfgoeddag doorlopen. Met de leerlingen van Paridaens wordt gewerkt rond de identiteit van de school en met de OKAN-klassen van Sint-Albertuscollege Haasrode rond interculturele feesten en tradities. GO! Campus Redingenhof graaft mee in het verleden van hun voorgangers in het R.I.T.O (waar nu Tweebronnen is) en het Draaideurproject van Sint-Pieterscollege laat leerlingen zelf op onderzoek gaan naar de geschiedenis achter maakleerplek en Molens van Orshoven.

Leerkrachten kunnen in het Heilig Hartinstituut Heverlee ook deelnemen aan een studiedag ‘Slim aan de slag met schoolerfgoed’ rond intercultureel werken. Ten slotte verwelkomt Leuven tijdens de Erfgoedweek ook buitenlandse leerkrachten en leerlingen voor een internationale uitwisseling rond het innovatief potentieel van schoolerfgoed.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be