Erfgoeddag maakt school!

Een boekentas vol geschiedenis

Op zondag 24 april duikt Erfgoeddag in het schoolverleden. Van schrijven met een ganzenveer over projecteren met een magische lantaarn tot het schooltoneel van weleer. Je kan terecht op twaalf verschillende locaties. Het volledige programma vind je op www.leuven.be/erfgoeddag.

“Deze 21e editie staat in het teken van onderwijs. De verschillende Leuvense erfgoedspelers focussen op het schoolleven en -verleden dat verbonden is aan bepaalde erfgoedcollecties of  -locaties en organiseren allerlei workshops die je met het hele gezin kan komen beleven. Van middeleeuws schrijven in het Stadsarchief, een beiaardworkshop in de Universiteitsbibliotheek of in Abdij van Park tot workshops voor gezinnen met groene vingers in Heilig Hart Heverlee”, aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

“De thema’s zijn boeiend en divers”, vervolgt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Ook de samenwerking met scholen, leerkrachten en leerlingen kan bij deze Erfgoeddag niet ontbreken. Enkele Leuvense scholen zijn al zelf aan de slag gegaan rond het erfgoed van de eigen school of buurt. En na de publieksdag op zondag 24 april staat in de week van 25 april een meer dan divers scholenaanbod op de agenda. Zo laten we scholen gratis proeven van de vele mogelijkheden die erfgoed binnen en buiten de klas kan bieden.”

Een greep uit het programma
De school van vroeger – stadhuis en Tweebronnen
In het stadhuis presenteert Erfgoedlabo Leuven een collectie oude wandplaten die vroeger in de klas werden gebruikt. Wat vertellen deze objecten en hoe gaan erfgoedwerkers met dit erfgoed om? Het publiek kan zelf ook zijn mening geven. In Tweebronnen, waar nu onder meer de Bib en het Stadsarchief huizen maar wat tot 1983 een technische school ontworpen door Henry van de Velde was, kan je tijdens een interactieve rondleiding met een gids of oud-leerling proeven van het schoolleven in het voormalige R.I.T.O.

Schooltoneel – KADOC & Paridaens
Schooltoneel kent een lange traditie. In de tentoonstelling in KADOC-KU Leuven maken historische foto’s en getuigenissen de plankenkoorts van de leerlingen voelbaar. Ook acteur Jonas Van Thielen, van theatergezelschap Het nieuwstedelijk, deed de theatermicrobe op tijdens het schooltoneel. Hij dook in de archieven van KADOC-KU Leuven en maakte een nieuwe voorstelling op basis van het schooltoneelerfgoed dat hij er aantrof. Op Erfgoeddag gaat deze in première in de oude feestzaal van het Paridaensinstituut.

Projecteren en noteren- Universiteitsbibliotheek en Universiteitsarchief
Anderhalve eeuw voor de uitvinding van het smartbord gebruikten leerkrachten voor het eerst een magische lantaarn om beelden te projecteren. Dr. Nelleke Teughels vertelt in haar lezing over het belang ervan. Niet alleen projecteren, ook noteren verliep vroeger anders. De studenten van de Oude Universiteit van Leuven (1425-1797) hadden natuurlijk nog geen laptop. Ze schreven ijverig hele schriften vol en smukten hun cursussen op met gravures, kalligrafische versieringen en tekeningen. Deze droedels van toen ontdek je in de Universiteitsbibliotheek. En in het Universiteitsarchief tonen de archivarissen de meest markante collectiestukken van 6 eeuwen universiteit.

Erfgoedbestemming Abdij van Park
De Abdij van Park is al 900 jaar dé plek voor cultuur en natuur. Je kan er op Erfgoeddag komen ontdekken welke beestjes er in 1 jaar tijd geïnventariseerd zijn of je laten rondleiden door de stadsimker in de bijenhal. In de abdijkerk zijn er vertellingen en kom je alles te weten over hoe kunstschatten en kerkobjecten geregistreerd worden voor een kerkinventaris. In de Library of Voices kan je luisteren naar prachtige gezangen uit het Mechels koorboek, het grootste en mooiste muziekhandschrift van het in de abdij gevestigde kenniscentrum Alamire Foundation. En in PARCUM nemen leerkrachten van verschillende religies je mee langs de erfgoedschatten van het museum.Wil je meer weten over de abdijbrouwerij? Dan kan je je inschrijven voor een  rondleiding en ontdekken hoe er op een innovatieve manier wordt gebrouwen in een historische context.

Meer info
Alle info vind je online op www.leuven.be/erfgoeddag of  in de gratis programmabrochure die je onder andere bij Visit Leuven, Abdij van Park, de Bib Leuven en Stadsarchief Leuven kan ophalen of per mail kan opvragen via erfgoedcel@leuven.be. Alle activiteiten van Erfgoeddag zijn gratis. Voor sommige zaken reserveer je best vooraf een plaats.

Na de publieksdag op 24 april is het de beurt aan de Leuvense scholen om kennis te maken met de vele mogelijkheden die erfgoed in Leuven binnen of buiten de klas kan bieden. Het volledige scholenaanbod (in de Erfgoeddag-week van 25 tot 29 april) en alle praktische info staat op www.leuvenvoorscholen.be/erfgoeddag.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be