Expo Leuven presenteert: ‘Wonderboy’ van Florian Waerzeggers

Met ‘Wonderboy’ haalt Expo Leuven een tentoonstelling in huis die onder je huid kruipt. Florian Waerzeggers blikt terug op zijn kindertijd: speels en verbeeldingsrijk, maar ook kwetsbaar en gewelddadig. Van vrijdag 14 juni tot zaterdag 6 juli, in de exporuimte in Tweebronnen.

Kunstenaar Florian Waerzeggers groeide op in Leuven. De stad is dan ook onlosmakelijk verbonden met zijn werk, dat ontstaat vanuit herinneringen aan zijn complexe kindertijd. “Mijn tentoonstelling is een uitnodiging om na te denken over thema’s als trauma, herinnering en de kwetsbare situatie waarin talloze kinderen zich bevinden”, zegt Florian Waerzeggers. “Ik ga aan de slag met speelgoed en animatiefilms uit mijn jeugd en vermeng ze met persoonlijke herinneringen die een complexe emotionele lading hebben”.

Kunst die je raakt
“Florian Waerzeggers maakt kunst die je raakt”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Hij is het type kunstenaar dat we graag verwelkomen in Expo Leuven: Leuvens, enorm getalenteerd, de voeten al stevig in het hedendaagse kunstenlandschap en op zoek naar een eerste, eigen tentoonstelling.”

Speels en kwetsbaar
In het werk zit een continue spanningsveld tussen het lichtvoetige van een onbezonnen kindertijd en de eigen, pijnlijke ervaringen. “Fotografie en videokunst zijn de media waar ik me het liefst mee uitdruk”, zegt Florian. “Ik geef speelse elementen een eigen nieuwe invulling. Technisch is dit niet evident. ‘Rock Tunnel’ is bijvoorbeeld een videospel dat je kan spelen op een oude Game Boy Color. Voor ‘Viewmaster’ maak ik nieuwe beelden die op zo’n viewmaster-schijfje gedrukt worden. De echte uitdaging ligt voor mij vooral in het inhoudelijke: hoe vind ik een juist evenwicht tussen het zware en het lichte? Hoe maak ik mijn werk niet te letterlijk?”

'Casablanca Booster Pack' is bijvoorbeeld een reeks speelkaarten die een ongemakkelijke sfeer in de Casablancawijk in Kessel-Lo oproepen. Wat aan de buitenkant glanzend en kinderlijk is, wordt grimmig als je er langer naar kijkt. In de video-installatie 'Versus' zien we dan weer een gezin in een pretpark. Het bezoek heeft een fijne kant, maar ook een minder fijne. Acteurs Joke Emmers en Bram Kelchtermans (Leuven) nemen je mee in een verhaal dat zweeft tussen fictie en non-fictie.

Hoge ogen
Florian Waerzeggers maakt mediakunst waarmee hij hoge ogen gooit in het hedendaagse kunstenlandschap. Hij bouwde al een mooi palmares op, onder meer als oprichter van het creatief jeugdhuis Shift in de Leuvense Schouwburg en als artist-in-residence in M in 2018. Zijn werk is te zien van Antwerpen tot Borgloon en werd al meermaals vertoond op internationale filmfestivals.

PRAKTISCH

Open van vrijdag 14 juni tot zaterdag 6 juli ​
- op donderdagen van 13 tot 20 uur
- op vrijdagen van 13 tot 17.30 uur
- op zaterdagen van 10 tot 16 uur

In de Exporuimte in Tweebronnen ​
Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven

De toegang is gratis. ​

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be