EXPO ‘MISLED YOUTH’: de schaduwrijke werelden van Ward Zwart

Van vrijdag 26 april tot vrijdag 30 mei pakt de Bib LeuvenTweebronnen uit met een unieke expo over tekenaar Ward Zwart (1985-2020). Dat gebeurt in het kader van het woord- en boekfestival Druk in Leuven. Curatoren van de expo zijn Enzo Smits en Ephameron, die beiden samenwerkten met Zwart. Zij maakten een selectie uit zijn rijke archief en zien de expo als een hommage aan de veelzijdige kunstenaar.

“Zinemaker, uitgever, stripauteur, illustrator, muzikant,... Ward Zwart (1985-2020) is inderdaad niet onder één noemer te vatten”, vertelt Bert Cornillie, schepen van cultuur. “ Het is dan ook een eer om in Expo Leuven een overzichtstentoonstelling van dit Belgische creatief talent te kunnen tonen. Tijdens het woord- en boekfestival Druk in Leuven zet de bibliotheek de graphic novel in de kijker. Dat is een mooie gelegenheid om de schaduwrijke werelden van Ward Zwart door een breder publiek te laten ontdekken.”

Punk
De expo “MISLED YOUTH’ ” in Expo Leuven, Tweebronnen, toont voor het eerst een uitgebreide selectie uit het archief van de kunstenaar. Grote houtskooltekeningen en strippagina’s vormen een organisch geheel doordrenkt van mysterie, humor, melancholie en popcultuur. Mystieke dieren en verdwaalde tieners zwerven rond in de mysterieuze werelden van Ward Zwart. Hij kijkt met zachtheid en mededogen naar outsiders, en tegelijkertijd steeds kritisch naar de maatschappij. Zijn œuvre is punk, in de ruimste zin van het woord.

MISLED YOUTH ​
De expotitel ‘MISLED YOUTH’ verwijst naar de fictieve rockband die werd verzonnen voor het beeldverhaal “Ik kom van ver, maar blijf niet lang” (Ward Zwart &Enzo Smits) en roept ook het beeld op van de slungelige jongelingen die een terugkerend motief vormen in Ward Zwarts tekeningen en tekst. De curatoren zien de tentoonstelling als een eerbetoon aan de kunstenaar en een aanzet om zijn universum verder te ontplooien en te doen (her)ontdekken.

Praktische info:
De expo loopt in Expo Leuven, Tweebronnen, ​ Rijschoolstraat 4 ​ te Leuven, elke werkdag van 13 tot 17 uur, op zaterdag van 10 tot 17 uur.
Website preview
'Druk in Leuven': activiteiten voor stripliefhebbers
Drie dagen lang verandert de Bib Leuven Tweebronnen in een mekka voor alle fans van beeldkunstenaars, unieke zines en grafische workshops.
Stad Leuven
Website preview
Op zoek naar sporen van Ward Zwart
Ward Zwart – stripauteur, zinemaker, kunstenaar, muzikant, illustrator – was moeilijk te vatten in één woord. Na zijn dood eind oktober 2020 hadden Ephameron, Ignace Cami en Enzo Smits het gevoel dat het universum dat Ward gecreëerd had deels onderbelicht was gebleven. Met 'Sporen' huldigen ze zijn werk.
Literatuur Vlaanderen

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be