Extra groen op Rector De Somerplein

De stad Leuven gaat het Rector De Somerplein, één van de meest centrale pleinen in de stad, vergroenen. “Voor veel Leuvenaars was het vernieuwde plein niet groen genoeg. En ze hadden gelijk”, zeggen schepenen Dirk Robbeets en Myriam Fannes. “Daarom gaan we het plein nu grondig vergroenen, in overleg met de omliggende horeca en handel.”

Grote plantenbakken op de trappen, extra bomen op de brede voetpaden en een vergroende balustrade langs de rijweg zullen het Rector De Somerplein groener en aangenamer maken. “Het bijkomende groen zal een blikvanger zijn voor het plein en het aangenamer maken om er even te verpozen”, zegt schepen van openbare werken Dirk Robbeets.

Om het plein te vergroenen, ging het stadsbestuur na een aanbesteding in zee met ontwerpbureau Pauwels, dat recent nog een prijs kreeg voor de heraanleg van de binnentuin van residentie Rega. “Het groenconcept dat Pauwels uitdacht, zal er voor zorgen dat het één mooi, groen geheel vormt met het plein”, zegt schepen van openbaar groen Myriam Fannes.

Aan de zijkanten van de grote trappen aan de kant van de Standaard Boekhandel komen grote, op maat gemaakte plantenbakken die van boven tot beneden lopen. Die bakken zullen diep genoeg zijn en een speciaal samengesteld substraat hebben om een goede groei van de planten te garanderen. Op dezelfde trappen komen in het verlengde van de bestaande bomen nog kleinere plantenbakken die de trap afdalen.

Aan de andere kant van het plein, de zogenaamde ‘schaduwkant’, komt een nog grotere groenpartij, in vier niveaus. “Hoewel het best een grote trap is, wordt er maar één stuk daadwerkelijk gebruikt door voetgangers. Dat betekent dat we het grootste deel van de trap kunnen vergroenen”, zegt Robbeets. Er worden ook extra zitbanken voorzien en bijkomend groen aan de gevels.

Op de balustrade langs de rijweg komt een langgerekte bloembak, over de hele lengte. “Daar kunnen we seizoensgebonden bloemen en planten in plaatsen, zodat het hele plein opfleurt”, zegt Fannes. Tussen de Grote Markt en de Tiensestraat komen drie nieuwe bomen, als een spiegelbeeld voor de bomen die al aan de overzijde staan.

Het groenontwerp is samen met een delegatie van de handelaars en horeca-uitbaters op het plein besproken. Tegen de zomer zou de aanleg klaar moeten zijn.

Contacteer ons
Dirk Robbeets schepen van openbare werken
Myriam Fannes schepen van openbaar groen
Jan Vandyck directeur groenbeheer
Dirk Robbeets schepen van openbare werken
Myriam Fannes schepen van openbaar groen
Jan Vandyck directeur groenbeheer
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven