Delen:

Extra ondersteuning voor een zorgeloze zomer

Stad Leuven geeft het jeugdwerk een extra boost om veilig en zonder zorgen hun activiteiten te kunnen doen. “Dankzij de extra maatregelen die de stad treft, zullen kinderen en jongeren deze zomer opnieuw volop kunnen genieten van hun vrije tijd.” 

Het Leuvense jeugdwerk heeft geen gemakkelijk jaar achter de rug, maar de kampen en vele activiteiten in het vooruitzicht geven hoop. “Met de zomer in zicht kijkt iedereen reikhalzend uit naar de kampen en zomeractiviteiten. Daarom willen we het jeugdwerk ontzorgen van allerlei praktische coronamaatregelen”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina. Die hulp komt er onder de vorm van zowel inhoudelijke, materiële als financiële extra ondersteuning.

Dat extra steuntje in de rug
Om de verliezen van het afgelopen werkjaar te compenseren, richt de stad opnieuw een coronafonds op. Erkende jeugdverenigingen zullen tegen het einde van de zomer een aanvraag kunnen indienen. Een hele opluchting voor heel wat jeugdbewegingen, zo ook voor Kyra Dierickx van Chiro Vlierbeek: “Er vielen het voorbije jaar veel evenementen zoals etentjes en BBQ’s weg. Dankzij het coronafonds van de jeugddienst kunnen we toch gewoon verder gaan met onze werking. We kunnen de nodige materialen aankopen voor de spelen op zondag en moeten het lidgeld of kampgeld niet verhogen.”

Daarnaast zal zoals elk jaar een privéfirma het materiaal van de jeugdbewegingen naar de kampplaatsen vervoeren. “We voorzien maar liefst 107 ritten deze zomer voor ongeveer 40 jeugdverenigingen”, vertelt schepen Dirk Vansina.

Ook de CO2-meters voor de jeugdhuizen kunnen op heel wat bijval rekenen. “We kochten kwalitatieve CO2-meters ter waarde van 1.200 euro, die jeugdhuizen zullen toelaten zorgeloos hun deuren opnieuw te openen voor de Leuvense jongeren”, aldus schepen Vansina.

Snel inspelen op de noden
Omdat de jeugdbewegingen nog steeds extra hygiënemaatregelen moeten nemen op kamp besliste de jeugddienst om opnieuw gratis hygiënepakketten ter beschikking te stellen. In totaal gaat het om zo’n 200 pakketten met alcoholgel, biologisch afbreekbare handzeep, mondmaskers, plastic handschoenen en ontsmettende oppervlakte spray, ter waarde van 100 euro. 35 verenigingen deden een beroep op dit aanbod.

Vele Leuvenaars vroegen naar voldoende en efficiënte testcapaciteit. Stad Leuven bood snel een antwoord dankzij de twee extra testcentra. Dat is ook van groot belang voor jeugdbewegingen die op buitenlands kamp gaan. “Voor de oudste takken van de Chiro en Scouts is het buitenlands kamp immers het hoogtepunt van hun jaarwerking. Aangezien vele jongeren nog niet de kans kregen om zich te laten vaccineren, was het van groot belang dat zij een beroep konden doen op een coronatest alvorens op buitenlands kamp te vertrekken”, benadrukt schepen Vansina.

Sterke inhoudelijke ondersteuning
Het afgelopen werkjaar heeft de jeugddienst van stad Leuven sterk ingezet op inhoudelijke ondersteuning van de Leuvense jeugdverenigingen. Het was van groot belang om altijd de vinger aan de pols te houden en de laatste nieuwe coronamaatregelen zo laagdrempelig mogelijk te communiceren. Zo kon de jeugddienst haar ondersteuningsbeleid goed afstemmen met de noden en vragen van het jeugdwerk. "De jeugddienst van stad Leuven staat de Leuvense jeugdwerkingen bij met raad en daad op maat. Wij appreciëren deze steun enorm”, besluit Tom Roobaert van Jeugdhuis De ZoeNK.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]