Extra ruimte voor kinderen om te bewegen in bewegingslandschap in Hal 5

Onderzoek bewijst het keer op keer: hoe meer kinderen bewegen, hoe beter ze zich voelen en hoe beter ze ontwikkelen. Stad Leuven zet al jaren in op een gezonde, speelse en open leefomgeving op maat van kinderen. En daar hoort vanaf nu ook een beweegruimte bij in Hal 5.

Bewegen: jong geleerd is oud gedaan
Uit studies blijkt dat Vlaamse peuters en kleuters te weinig bewegen en de internationale  gezondheidsnorm van drie uur beweging per dag niet halen. Doordat ze minder bewegen, ontwikkelen ze ook hun motorische vaardigheden minder sterk: ze lopen moeilijker, kunnen moeilijker met een bal gooien en minder goed springen.

Er zijn wetenschappelijk gezien 12 fundamentele bewegingsvaardigheden die een kind op jonge leeftijd zou moeten verwerven om op latere leeftijd sportspecifieke vaardigheden te leren en dus aan sport en beweging plezier te beleven.

Stad Leuven zet daarom al jaren in op een gezonde, speelse en open leefomgeving op maat van jonge kinderen, waar ze de kans krijgen om zich fysiek uit te leven: via de aanleg van prikkelende speelterreinen of spelprikkels in de openbare ruimte; via een laagdrempelig beweegaanbod in de naschoolse opvang, waarbij Kinderkuren samenwerkt met Tofsport; via de organisatie van workshops ‘beweegkriebels’ waaraan tweejarigen samen met hun ouders kunnen deelnemen en via het ondersteunen van het bewegingsprogramma Multimove.

Permanent bewegingslandschap al na één maand een groot succes
In september startte stad Leuven in samenwerking met sport- en jeugdvereniging Sporty een permanent ‘bewegingslandschap’ in Hal 5, waar kinderen van 2 tot en met 8 jaar in gezins- of in groepsverband (vb. klas, kinderopvang, kinderwerking …) kunnen klimmen, rollen, met de bal spelen, glijden, vangen, lopen, draaien …

Het bewegingslandschap bestaat uit een reeks grote toestellen. De kinderen doorlopen een parcours en oefenen zo verschillende vaardigheden. De opstelling verandert elke week, om de variatie en de leerkansen te maximaliseren. In de ruimte krijgt het kind professionele begeleiding van een lesgever, al dan niet in combinatie met een ouder of een ander familielid.

De lessen voor kinderen of kinderen samen met (groot)ouders vinden plaats op woensdagnamiddag, donderdagavond of zaterdagvoormiddag. Het gaat over een reeks van tien lessen. Er is kansentarief voorzien via de UiTPAS zodat iedereen gelijke kans heeft om deel te nemen. Daarnaast is het bewegingslandschap beschikbaar voor (kleuter)klassen, kinderwerkingen, peutergroepen ...  die hiervoor een beperkte deelnameprijs van 1 euro per kind betalen, professionele begeleiding inbegrepen.

De ruimte is één maand na de lancering al een groot succes. Al 120 kinderen komen wekelijks bewegen. Omwille van het grote succes onderzoeken stad Leuven en Sporty of er na de winter extra bewegingslessen georganiseerd kunnen worden. Ook open-‘beweeg’-momenten voor gezinnen staan op het programma.

Multimove: zelfde filosofie, andere uitwerking
Naast investeren in een bewegingslandschap ondersteunt stad Leuven ook Multimove, een gevarieerd en uitdagend bewegingsprogramma voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Om deze doelstelling te bereiken organiseerde Tofsport in samenwerking met Sport Vlaanderen al driemaal Multimove-opleidingen in Leuven. “Deze ondersteunende aanpak werpt zijn vruchten af”, stelt Erik Vanderheiden, schepen van sport. “Al acht Leuvense sportclubs (Blauwput Omnisport, Lizards Lubbeek Leuven, TTC Meerdaal Leuven, Notre Dame basketbalclub dames Leuven, Leuven Bears, Pump, Danshuis en Sporty) bieden Multimove-lessen aan. Heel wat Leuvense kleuters en lagere schoolkinderen krijgen zo de kans om hun fundamentele bewegingsvaardigheden te oefenen.”

Hoewel de achterliggende filosofie van het bewegingslandschap en Multimove dezelfde zijn, is de opstart van een permanente bewegingsruimte zeker complementair aan het bestaande aanbod door de materialen die in de ruimte aanwezig zijn, het parcours (waar Multimove met individuele opdrachten of losse oefeningen werkt) en de begeleiding.

Nieuwe troef voor kind- en gezinsvriendelijke stad Leuven
“Het bewegingslandschap is een nieuwe troef van Leuven als kind- en gezinsvriendelijke stad”, zegt Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken. “Niet alleen de bewegingsvaardigheden van jonge kinderen worden er gestimuleerd, de kinderen doen nieuwe ervaringen op, krijgen uitdagende exploratiekansen, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen, maar beleven bovenal een fijne tijd samen met leeftijdsgenoten of (groot)ouders”. “Onderzoek bewijst het keer op keer: hoe meer kinderen bewegen, hoe beter ze zich voelen en hoe beter ze ontwikkelen. Maar bewegen is vooral fijn,” vult Steffi Swennen van Sporty aan.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]