Feestelijk slotweekend in Leuvense Kruidtuin

Op  17, 18 en 19 juni heb je een hele goede reden om een bezoek te brengen aan de Kruidtuin. Dan vindt namelijk de feestelijke afsluiter plaats van de viering van 200 jaar Kruidtuin. Tijdens dit slotweekend staan innovatie en duurzaamheid centraal. Zo kan je bijvoorbeeld zaterdag tijdens een geleide wandeling ontdekken wat klimaatbestendig tuinieren is en zondag gaan snuisteren op een innovatiemarkt. Op vrijdag wordt ook de gloednieuwe publicatie ‘De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie’ voorgesteld.

De Leuvense Kruidtuin is een onbetwiste erfgoedparel in het centrum van Leuven. “Meer dan 200 jaar geleden opgericht als proeftuin voor geneeskunde en andere wetenschappen, is de Kruidtuin nu een tuin met uitzonderlijke planten van over de hele wereld. Leuvenaars komen er graag naar toe om te genieten van de pracht en praal van deze uitermate goed verzorgde tuin”, aldus schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera.

Slotweekend met inspirerende workshops en innovatiemarkt
In 2021 mocht de Kruidtuin 200 kaarsjes uitblazen. Die verjaardag werd een jaar lang gevierd met tal van activiteiten. Op 17, 18 en 19 juni vindt het feestelijk slotweekend plaats.

Op zaterdagvoormiddag 18 juni kan je deelnemen aan een workshop tuinontwerp door landschapsarchitect Wim Collet. Hij helpt je bij het maken van duurzame, ecologische en innovatieve keuzes waardoor ook jouw stukje groen een paradijs kan worden. Of tonen de compostmeesters hoe je thuis makkelijk zelf kan composteren. In de namiddagworkshop ‘mosgraffiti‘ leer je van Trill hoe je levende verf kan maken van mos. Wil je inspiratie opdoen om zelf natuurlijk en klimaatbestendig te tuinieren, dan kan dat op een gegidste wandeling door de Kruidtuin. Op zondagvoormiddag nodigt tuinarchitecte Sofie Hoste je uit op een workshop tuinontwerp. Al deze workshops zijn gratis maar inschrijven is verplicht. Meer info en inschrijvingen via www.leuven.be/slotweekend.

Zondagnamiddag kan je vrij komen snuisteren op de innovatiemarkt. Je vindt er tuintips, tuinboeken, een ecotoilet en waterinfiltratieoplossingen, ecologische boeketten en zaaigoed.

Boekvoorstelling ‘De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie’
De rijke geschiedenis van de Kruidtuin is ook vastgelegd in een boek. ‘De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie’ zet de waardevolle plantencollectie en het bijzondere erfgoed van de site in de kijker. “Het boek belicht de bewogen geschiedenis van 'den Botaniek', aan de hand van unieke bronnen uit het Leuvense stadsarchief. De wortels van de Leuvense Kruidtuin gaan helemaal terug tot in 1738, wanneer de eerste botanische tuin wordt ingericht. Dat maakt van de Leuvense Kruidtuin de oudste van België”, weet Denise Vandevoort, schepen van cultuur.

Dankzij bijdragen van auteurs Jan Vandyck, beleidsadviseur van de Botanische tuin en Marika Ceunen, stadsarchivaris van de stad Leuven, kom je alles te weten over het ontstaan en de geschiedenis van dit Leuvense stukje groen. Bovendien maak je kennis met toegewijde tuiniers en professoren met groene vingers, (her)ontdek je bekende en minder bekende onderdelen van de tuin en krijg je inzicht in de aanwezige fauna en flora. Tijdens het slotweekend is het boek te koop voor 25 euro in de Kruidtuin. Vanaf 18 juni is het ook verkrijgbaar in het Leuvense Stadsarchief en bij Visit Leuven.

Blijvers in de Kruidtuin
Het jubileumjaar zorgde voor enkele nieuwigheden die je ook na het feestjaar nog kan beleven. Blijvers zijn de introductiefilm in het Poortgebouw, de audiogids, de kinderexpeditie en de luisterverhalen over tuinman Dré.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]