Festival ‘Druk in Leuven’ boekt schoon volk
Santa Montefiore. Tom Lanoye. Mustafa Kör. Gerda Dendooven. Hendrik Vos. Jeroen Meus. Ish Ait Hamou. Het is maar een kleine greep uit het programma van ‘Druk in Leuven’, het nieuwe boekenfestival waarvan de eerste editie plaatsvindt in de Leuvense binnenstad, van 5 tot en met 8 mei. “We willen literatuur promoten bij de Leuvenaar, maar ook een specifieke sfeer creëren voor bezoekers van Leuven.”
Van 5 tot en met 8 mei zal in de Leuvense binnenstad het boekenfestival ‘Druk in Leuven’ plaatsvinden. De stad, KU Leuven, Liefst Leuven, de Leuvense boekhandels én heel wat uitgeverijen slaan daarvoor de handen in elkaar en presenteren een ijzersterk literair programma.
Dé boekenstad van Vlaanderen
“Leuven is écht dé boekenstad van Vlaanderen”, stelt schepen van cultuur, toerisme en evenementen Denise Vandevoort. “Nergens vind je meer boekenwinkels, uitgeverijen, auteurs en literaire performers bij elkaar dan hier. Daarom organiseren we dit boekenfestival, met zowel een uitgebreid boekenaanbod als een culturele omkadering. Denk aan literaire lezingen, signeersessies, performances…”
De vele Leuvense boekhandels zetten hun deuren van 5 tot 8 mei wagenwijd open. Op bijzondere locaties, zoals het (historische) stadhuis, de Predikherenkerk en in een gigantische kindertent aan de Velodroom komen er extra verkooppunten voor tal van Belgische uitgeverijen. “Door de spreiding over heel de binnenstad in Leuven willen we niet alleen literatuur promoten bij de Leuvenaar, maar ook een specifieke sfeer creëren voor de talrijke bezoekers van Leuven”, aldus Vandevoort.
Cultuur en handel in harmonie
‘Druk in Leuven’ slaat de brug tussen cultuur en handel. “Het festival laat ons toe om een impuls te bieden aan de lokale handel en horeca”, duidt schepen van handel Johan Geleyns. “Bezoekers combineren vaak verschillende activiteiten in de stad, en dat zal bij het boekenfestival niet anders zijn. Zo kan je een signeersessies of een lezing meepikken, tussendoor iets gaan drinken, een winkel of boekhandel binnenstappen, om de dag af te sluiten met een etentje. Op die manier vullen cultuur en handel elkaar mooi aan.”
Het festival kan ook bogen op de steun van KU Leuven. Leuven is dankzij haar universiteit een voorloper wat wetenschappelijke publicaties betreft. “Onze stad staat hier al om geboekstaafd sinds de tijden van Erasmus. Het spreekt voor zich dat de KU Leuven een belangrijke partner is”, stelt Vandevoort.
Bart Raymaekers, rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed aan KU Leuven, knikt: “Sowieso dragen wij als universiteit tekst en literatuur in de ruimste zin een warm hart toe. Zo mochten we dit jaar Annelies Verbeke als nieuwe writer-in-residence verwelkomen. Voor ‘Druk in Leuven’ zal zij een literaire avond cureren. Verder zullen onze experts lezingen geven en aanschuiven tijdens panelgesprekken. We steken onze hand uit naar alle lezers uit Leuven en elders”, besluit Raymaekers.
Praktische info
‘Druk in Leuven’ vindt plaats van 5 tot 8 mei 2022, op een dertigtal locaties in de Leuvense binnenstad. Op het programma staan onder meer Aimée De Jongh, Annelies Verbeke, Arne Quinze, Brihang, Gerda Dendooven, Hendrik Vos, Ish Ait Hamou, Jeroen Meus, Jo Claes, Kevin Verstrepen, Koenraad Tinel, Lale Gül, Lisa Weeda, Marc de Bel, Marc Van Ranst, Mustafa Kör, Poppentheater Dag Jules!, Sandra Bekkari, Santa Montefiore, Sholez Rezazadeh, Steve Van Bael, The Delines, Tobi Lakmaker, Tom Lanoye, Tom Schamp, Wim Ballieu en Willy Vlautin.
Het volledige programma vind je op www.leuven.be/drukinleuven.