Fier op erfgoed van hier

Leuven is ”Fier op erfgoed van hier”. Niet alleen op de historische monumenten zoals het stadhuis of de universiteitscolleges die iedereen kent en koestert … maar ook op de minder opvallende historische huizen, straten en wijken. Daarom focust de stad dit najaar op zeven wijken die het karakter van Leuven even sterk definiëren als de kerken en voormalige fabriekscomplexen.

Fier op erfgoed van hier
Omdat ze deel uitmaken van de dagelijkse omgeving, beseffen we het niet altijd. Maar de historische gebouwen en wijken van de stad Leuven zijn bijzonder. Ze vormen een specifieke en aangename omgeving om in te leven, winkelen, werken of ontspannen.

De historische bouwwerken en wijken geven de stad niet alleen haar eigen karakter. Ze zorgen ook voor creativiteit, kleur, uitstraling en een eigen identiteit. In combinatie met de hedendaagse architectuur, bepalen ze het specifieke eeuwenoude, maar springlevende karakter van Leuven. Hoog tijd dus om dit erfgoed beter te leren kennen.

Erfgoed, dat zie je van hier
Onder de motto’s “Fier op erfgoed van hier” en “Erfgoed, dat zie je van hier” wil de stad dit najaar inwoners en bezoekers bewust maken van de historische rijkdom van Leuven.

De stad focust daarbij specifiek op zeven woonwijken. Zeven buurten vol geschiedenis die allemaal een eigen verhaal en karakter hebben:

  • de middeleeuwse stadskern: de basis van de stad;
  • de Bourgeoiswijk: een typisch modernistische tuinwijk in Kessel-Lo;
  • Wijgmaal: het fabrieksdorp waar je de ruimtelijke structuur en architectuur van de verlichte industrieel Remy nog herkent;
  • de Matadiwijk: de tuinwijk voor bedienden;
  • het Nieuw Kwartier: het laatste deel van het plan Laenen dat de binnenstad pas begin 20e eeuw voltooide;
  • Sint-Maartensdal: de modernistische hoogbouwwijk uit de jaren zestig;
  • de Mussenstraat: één van de overgebleven “gangen” in het centrum van de stad.

Fiere inwoners
De stad zet de komende maanden verschillende media in om het erfgoed onder de aandacht te brengen. Grote grondstickers met de boodschap “Erfgoed, dat zie je van hier” in elk van de zeven wijken geven kort de historiek van de wijk weer. Zo merken ook toevallige passanten dat ze een bijzondere wijk binnenwandelen. Inwoners kunnen de erfgoedwaarde van hun wijk mee verduidelijken, door een raamaffiche achter hun raam te plaatsen.

Op de nieuwe website www.erfgoedvanhier.be vinden geïnteresseerden heel wat info zoals filmpjes, uitleg en nieuw beeldmateriaal. Daarnaast linkt de website ook meermaals door naar “Erfgoedcel Leuven” en de “Inventaris Onroerend erfgoed “, twee initiatieven die al jaren bezig zijn deze rijkdom te omschrijven.

De campagne zal ook leven op de sociale media van de stad Leuven. Zo onderzoeken we samen met de Leuvenaars welke recente gebouwen toekomstig erfgoed zijn en vertellen vijf Leuvenaars waarom zij de wijken zo bijzonder vinden.

Tenslotte kregen de erfgoedwijken ook de nodige aandacht in het oktobernummer van het stadsmagazine LVN en verschijnt er in december een vernieuwde Mozaïek over erfgoedwijken.

Erfgoed: motor van de stadsvernieuwing
Met deze campagne benadrukt de stad Leuven met trots haar architecturale en stedenbouwkundige erfenis. Erfgoed wordt nog te vaak gezien als een hindernis in de ontplooiing van de stad. Toch biedt het – mits de juiste randvoorwaarden – juist heel wat kansen om Leuven op een interessante manier verder te ontwikkelen. Zo wordt  historisch erfgoed geen last, maar een motor van de stadsvernieuwing.

 

bierviltje_pers.pdf

PDF - 113 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]