Fietsenparking Rector De Somerplein vanaf 1 augustus 24 uur op 24 open

Vanaf 1 augustus is de fietsenparking onder het Rector De Somerplein 24 uur op 24 toegankelijk. Bovendien kunnen fietsers er vanaf dan hun fiets 72 uur gratis stallen. Op die manier wil de stad fietsparkeren onder het Rector De Somerplein aantrekkelijker maken. En er is nog meer nieuws: vanaf 1 augustus staat vzw Velo in voor het dagelijks beheer en onderhoud van de fietsenparking. De fietsenstalling krijgt de komende weken ook een opfrisbeurt.

De fietsenparking onder het Rector De Somerplein opende in 2012. Voor het beheer en onderhoud van de fietsenstalling doet de stad een beroep op een externe dienstverlener. Het contract met de uitbater loopt eind juli 2022 echter af. De stad ging daarom op zoek naar een nieuwe uitbater, specifiek in de sector van de sociale economie, en greep dit momentum aan om wat wijzigingen door te voeren. Vanaf 1 augustus zal vzw Velo de fietsenparking uitbaten. 

"We zijn heel blij dat Velo vzw, die toch een sterke reputatie heeft in Leuven en omstreken als het over fietsmobiliteit gaat, voortaan de fietsenstalling zal uitbaten. We kijken uit naar de samenwerking", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "En er verandert dus nog meer op 1 augustus. Vanaf dan is de fietsenparking 24 uur op 24 open. Nu sluit de parking van zondag tot en met woensdag om 12 uur 's nachts en om 3 uur 's nachts op donderdag, vrijdag en zaterdag. Maar dat is binnenkort dus verleden tijd. Wie dan een avond op stap gaat op de Oude Markt, zal zich dus niet langer zorgen moeten maken over het sluitingsuur. Er was hier al heel lang vraag naar en we zijn blij dat die uitgebreide openingsuren weldra een feit zijn. Daarnaast zal je je fiets gedurende 72 uur gratis kunnen stallen. De voorbije jaren betaalde je nog 3 euro voor een overnachting. Op die manier willen we het gebruik van deze parking stimuleren."

De fietsenparking zal elke werkdag bemand zijn tussen 9 en 19 uur, behalve op wettelijke feestdagen. In het weekend zal de fietsenparking bemand zijn tussen 10 en 19u. Daarnaast overzien camera's de volledige ruimte van en rond de fietsenstalling.

Opfrisbeurt
De voorbije tien jaar werd de fietsenstalling intensief gebruikt. Daardoor dringen er zich onderhoudswerken op. De stad grijpt de komst van de nieuwe uitbater aan om de fietsenstalling de komende weken een opfrisbeurt te geven. In augustus zal de stalling daarom regelmatig deels gesloten zijn voor onderhoudswerken. De stad voert de onderhoudswerken gefaseerd uit zodat er steeds rekken beschikbaar blijven. Tijdens grote evenementen zal een maximum aan fietsenstallingen bereikbaar zijn.

Fietssteunpunt
Velo zal ook het fietssteunpunt uitbaten zodat fietsers er kleine herstellingen kunnen laten uitvoeren en onderdelen zoals lichtjes en sloten kopen. Het fietspunt zal vanaf september geopend zijn en dat van maandag tot en met vrijdag van 10.30 tot 19 uur en van 10 tot 14 uur op zaterdag.

“Al enkele decennia is Velo actief in Leuven en omgeving. Door allerlei projecten rond fietsmobiliteit hebben we een honderdtal mensen in huis die we opleiden, begeleiden en werkervaring laten opdoen. De uitbreiding richting Rector de Somer past helemaal in onze strategie om in Leuven meerdere punten te hebben waar mensen terecht kunnen met hun fiets of om een fiets te huren. Het is onze bedoeling om deze fietsenstalling uit te bouwen tot een volwaardig fietspunt”, aldus Jos Vandikkelen, directeur van vzw Velo.

Toiletten
De openbare toiletten zullen vanaf augustus enkel toegankelijk zijn tijdens de bemande uren, dus tussen 9 uur en 19 uur - behalve op wettelijke feestdagen. Op die manier wil de stad de kans op vandalisme beperken. De voorbije dagen waren ze gesloten voor onderhoudswerken. De stad zal nauwlettend toezien op de netheid en de politie houdt een oogje in het zeil.

Ruimte reorganiseren
De fietsenparking onder het Rector De Somerplein telt momenteel 550 plaatsen voor gewone fietsen, 35 plaatsen voor elektrische fietsen met tien gratis laadpunten en tien plaatsen voor buitenmaatse fietsen. "De komende maanden zullen we samen met Velo bekijken of het wenselijk is om de ruimte te reorganiseren. Mogelijk creëren we meer ruimte voor buitenmaatse fietsen, want de voorbije jaren is de populariteit ervan sterk toegenomen", besluit Dessers.

Buurtfietsenstalling
Ook buurtbewoners kunnen in de parking terecht. Als ze een abonnement afsluiten, kunnen ze hun fiets er langer dan 72 uur te stallen. Een jaarabonnement kost 75 euro en kun je afsluiten bij een medewerker van Velo ter plekke. Op die manier fungeert de fietsenstalling ook als buurtfietsenstalling.

Mobipunt
Aan de fietsenparking is er ook een mobipunt, waar je onder meer elektrische deelbakfietsen en deelbuggy’s kunt ontlenen, pakjes kunt verzenden en ophalen in de pakjesautomaat van bpost en boodschappen of persoonlijke spullen kunt bewaren in één van de 189 lockers, waarvan acht met koelfunctie.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be