Fietsers zijn opnieuw ‘King of the Ring’

Op 27 augustus organiseert stad Leuven in samenwerking met Mobiel 21 al voor de 15e keer Autovrije Zondag. Auto’s zijn van 10 tot 18 uur niet toegelaten in de binnenstad en op de binnenring tussen het Martelarenplein en de Naamsepoort. Leuvenaars kunnen naar hartenlust straten en pleinen innemen en genieten van de vrijgekomen ruimte. Hoogtepunt van de dag is de tweede editie van ‘King of the Ring’. Dat is een onbezorgde fietstocht over de Leuvense binnenring, zonder auto’s en zonder verkeerslichten. De ring is om 16 uur even van koning fietser.

Op Autovrije Zondag valt er opnieuw heel wat te beleven in de Leuvense binnenstad, maar het hoogtepunt van de dag wordt ‘King of the Ring’. De Leuvense ring is nu voor 95% het terrein van ‘koning auto’, maar tijdens Autovrije Zondag zijn duizenden fietskoningen en -koninginnen er de baas. Onder politiebegeleiding nemen fietsers de volledige breedte van de weg in en kunnen ze zich voor even de koning te rijk voelen. Geen auto’s, geen bussen en geen verkeerslichten: de ring is van de fietsers en iedereen op wieltjes. Dit jaar rijdt de fietskaravaan ook door de tunnel onder het Martelarenplein. Bovendien wordt het startpunt enkele honderden meter opgeschoven naar het kruispunt Tiensevest/Dagobertstraat om nog meer fietsers te kunnen verwelkomen op de ring.

“Met ‘King of the Ring’, en bij uitbreiding met de hele Autovrije Zondag, stippen we het belang van open(bare) ruimte aan en de kansen die Autovrije Zondag biedt om de Leuvenaars te laten nadenken over de invulling van straten en pleinen”, zegt David Dessers, schepen voor mobiliteit, klimaat en duurzaamheid. “We kijken ernaar uit om net zoals vorig jaar de binnenring te zien vollopen met duizenden fietsers, rolschaatsers, skateboarders, steppers enzovoort. Het succes van de eerste editie vorig jaar maakte duidelijk dat de Leuvenaars 'King of the Ring' konden smaken, dus doen we het dit jaar graag nog eens over.”

De stad en Mobiel 21 onthulden vanmiddag de eerste gouden fiets op de middenberm van de ring, die samen met zeven andere de weg zal wijzen naar het startpunt van de fietstocht. Velo en Senor Color leverden deze, letterlijk, schitterende wegwijzers.

Een greep uit het programma
“Naast 'King of the Ring' heeft Autovrije Zondag alles om ook dit jaar weer een vrolijk feest te worden, en dit voor de 15e keer. Het is de ideale dag om naar buiten te komen. Je kan picknicken op straat, flaneren op de verkeersvrije Bondgenotenlaan of deelnemen aan de vele gratis activiteiten”, zegt Sanne Vanderstraeten van Mobiel 21.

Er staan meer dan veertig activiteiten op het programma. Zo haalt de Velodroom alles uit haar laatste seizoen met een kraakverse brunch, een sociale Singalong en zomerse tango op het programma. Het Martelarenplein, de Bondgenotenlaan en de Grote Markt zitten opnieuw tjokvol met animatie voor jong en oud. Je kan er een tweedehandsfiets op de kop tikken, funbiken, de heupen losgooien bij de discobar of je hoofd vrijmaken met Taiji. En ook in de uithoeken van de stad zoals in en om het Sluispark valt er heel wat te beleven.

De stad stimuleert bovendien inwoners om de ruimte in te nemen en zelf iets te organiseren. Dit jaar zijn er heel wat buurtfeesten met rommelmarktjes, pleinspelen en lekker eten en drinken.

Een Autovrije Zondag is trouwens de ideale gelegenheid om alles over duurzame mobiliteit te weten te komen. Op infostands krijg je informatie over elektrische fietsen, aangepast vervoer, fiets- en autodelen. Wie wil kan meteen ook een testritje maken met een nieuwe elektrische fiets. Of een 'nieuwe’ fiets kopen tegen een scherpe prijs op de tweedehandsfietsenmarkt.

Dit jaar gaat er ook weer bijzondere aandacht naar minder mobiele stadsgenieters, met VIP-tickets voor aangepaste fietsen voor ‘King of the Ring’, een toegankelijkheidsparcours en een uniek rollatortreffen aan de Bibliotheek Tweebronnen.

Praktisch
Autovrije Zondag is de ideale dag om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar Leuven te komen. Het gebied binnen de ring is autovrij tussen 10 en 18 uur. Bussen volgen een omleiding.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]