Finalisten Architectuurprijs Leuven bekend

Om de vier jaar bekroont Leuven de beste architectuur op Leuvens grondgebied met de Architectuurprijs Leuven. Uit een shortlist van 22 genomineerde projecten werden vijf finalisten gekozen. ​ Stad en Architectuur vzw, die de prijs in opdracht van de stad organiseert, stelt vanaf 10 september alle genomineerden voor in een gratis tentoonstelling in de Bib Leuven Tweebronnen en een publicatie. Op 11 oktober maakt de stad de winnaars van de vak- en de publieksjury bekend tijdens een einddebat in STUK. Ook het aanwezige publiek mag dan een stem uitbrengen.

De Architectuurprijs, intussen aan haar achtste editie toe, toont dat architectuur in Leuven leeft. Architectuur evolueert immers continu; de stad is nooit ‘af’. Alle genomineerde projecten van de Architectuurprijs Leuven bieden een inspirerend antwoord op belangrijke ontwerpuitdagingen die de afgelopen vier jaren op tafel lagen. Met deze prijs zoekt de stad de balans tussen de architectuurkwaliteit van het project, het herbestemmen van de bestaande stad en het wonen in een betaalbare, compacte en klimaatbestendige stad.

Erfgoed van de toekomst
Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed: “Vandaag bouwen we het erfgoed van de toekomst. Daarom is het van groot belang om de aandacht voor architectuur aan te scherpen én meer betrokkenheid te genereren. Deze wedstrijd draagt bij tot het verhogen van het draagvlak en de belangstelling bij het bredere publiek door een publieksprijs uit te reiken en door te communiceren met de buitenwereld via de tentoonstelling en de publicatie."

Finalisten architectuurprijs
Stadsontwikkeling in Leuven draait vandaag om het sterke samenspel van goed opdrachtgeverschap, een goede ontwerper en een goede stedelijke administratie. Het is de interactie tussen bevlogen burgers, opdrachtgevers, ontwerpers en beleidsmakers die kwalitatiever stedelijk samenleven mogelijk maakt. Precies hierin blinken alle finalisten uit.

Deze zijn: ​
- Korbeek Winners van Carton 123 architecten
- Abdij van Park (claustrum, tiendenschuur en stallingen, watermolen) van Studio Roma, Beeck & Hermans en Ark architecten
- Ontharding Redingenhof van vzw Samenwerking Ontharding Redingenhof, 51N4E, Plant en Houtgoed
- Sociale woontoren De Drie Kreeften van WIT architecten
- Zorgwonen Honk van 360 architecten

Alle genomineerde projecten vind je in deze lijst.

Prijsuitreiking

Op woensdag 11 oktober om 20 uur reikt de stad de prijs van de vak- en publieksjury uit in STUK. ​ De vakjury bestaat uit Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent), Annekatrien Verdickt (Terwecoren-Verdickt) en Karen Landuydt (coördinator gebieds- en projectontwikkeling stad Leuven). Laatstejaarsleerlingen van vijf Leuvense middelbare scholen stellen de finaleprojecten voor tijdens een levendig einddebat, waarna het aanwezige publiek ook een stem mag uitbrengen. Toegang is gratis maar inschrijving is verplicht. Dat kan vanaf half september via www.leuven.be/architectuurprijs.

Ontdek zelf alle genomineerde projecten

In de tentoonstelling ‘Architectuurprijs Leuven 2023’ ​ kan je ​ alle genomineerde projecten ontdekken via beelden, plannen, maquettes en bondige teksten. Je kan ook luisteren naar het verhaal van de architecten van de vijf finalisten in een interview op beeld. Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van zondag 10 september tot en met ​ zaterdag 4 november in de exporuimte van de Bib Leuven Tweebronnen (Rijschoolstraat 4, Leuven).

De 120 bladzijden tellende publicatie ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’ zoomt ook in op deze genomineerde projecten en omkadert de projecten in een aantal reflecties over hun stedelijke relevantie. De publicatie is gratis beschikbaar vanaf 10 september op verschillende afhaalplaatsen. Meer info daarover vind je binnenkort op www.stadenarchitectuur.be.

Een aantal projecten kunnen tijdens de Dag van de Architectuur (10 september) samen met de architect bezocht worden.

 

De Architectuurprijs Leuven wordt georganiseerd door ​ Stad en Architectuur vzw in opdracht van de stad Leuven en met ​ steun van de stad Leuven, Vlaamse Overheid, Vandersanden Group.

 

Website preview
Architectuurprijs Leuven 2023
De vijf finalisten van de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven zijn bekend. Vanaf 10 september 2023 stellen we alle genomineerde projecten uitgebreid aan het publiek voor in een tentoonstelling en een publicatie.
Stad Leuven

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]