Football Girls Leuven uitgeroepen tot Tofste Sportclub van Leuven 2022

Sinds 2015 verkiest Leuven jaarlijks de Tofste Sportclub. De stad kent de prijs toe aan een club die ook naast het louter sportieve veel te bieden heeft. Een club die voor haar leden ‘een buitengewoon toffe club’ is. Dit jaar gaat die eer naar Football Girls Leuven.

Het is stilletjes aan een traditie. Leuven huldigt de kampioenen die de verschillende clubs naar voren kunnen schuiven. Dat zal in september opnieuw gebeuren. Maar nu al reikt de stad de felbegeerde prijs van Tofste sportclub uit. De titel gaat telkens naar een club die naast alle sportieve en het competitieve prestaties ook een echte kampioen is voor haar leden.

Een club voor iedereen
“De Tofste Sportclub scoort ook naast het veld”, legt schepen van sport Johan Geleyns uit. “Niet alleen voor haar leden, maar ook voor de supporters, voor sympathisanten, voor ouders en familie. De Tofste Sportclub valt op door de extra inspanningen die ze doet om leden samen te brengen ook buiten de club. Dat doet ze onder andere door activiteiten op poten te zetten waar alle betrokkenen kunnen samenwerken aan een gezonde teamgeest. Belangrijk vinden we ook dat de club een vlotte communicatie voert."

De Tofste Sportclub moet open en structureel te werk gaan en actief op zoek naar verschillende samenwerkingsverbanden om de club verder te versterken. "Met de prijs vestigt Leuven er de aandacht op dat niet alleen sportieve prestaties binnen een club belangrijk zijn, maar dat ook de club en zijn structuur in zijn geheel best een dikke pluim waard zijn”, benadrukt schepen Geleyns.

Toegankelijk en warm
Om de titel te verdienen moet een club bovendien heel toegankelijk zijn. Enkel een club waar iedereen welkom is, waar ze extra aandacht schenken aan nieuwe leden, waar duidelijke taal, respect en openheid centraal staan, kan in aanmerking komen. De club moet een plaats zijn om elkaar te ontmoeten, waar iedereen plezier kan beleven en natuurlijk zijn sport kan beoefenen. Elk talent telt er. Een goed bestuur dat alles coördineert is belangrijk maar de Tofste Sportclub is gedragen zijn door iedereen. “Want wij geloven er steevast in dat naast het competitieve karakter in menig sportclub, het recreatieve, familiale en toegankelijke karakter minstens even, of zelfs nog belangrijker is om de Leuvenaar aan het sporten te krijgen”, besluit schepen Geleyns. 

Verkiezing
Van december tot half februari riep de stad Leuvenaars op via verschillende kanalen om hun favoriete club te nomineren. In totaal werden 28 sportclubs genomineerd door bijna 600 leden en of sympathisanten. Een vakjury beoordeelde alle inzendingen, waarna ze Football Girls Leuven uitriepen tot "Tofste Sportclub van 2022."

Football Girls Leuven bestaat nog maar sinds 2020, maar valt nu al in de prijzen. “Uitgeroepen worden tot de Tofste Sportclub van Leuven is in de eerste plaats een hele eer”, klinkt het bij Marnix Beyen, voorzitter van Football Girls Leuven en zelf ook trainer van de U11. “Vooral ook omdat het de ouders van onze speelsters zijn die hun stem spontaan en massaal hebben uitgebracht. Dat betekent veel voor ons.”

“Het doel van onze club is om zoveel mogelijk meisjes, met heel diverse achtergronden, aan het voetballen te krijgen. We proberen zoveel mogelijk drempels weg te werken die er vaak voor zorgen dat meisjes niet beginnen met voetballen. Zo krijgen alle meisjes de kans om samen te sporten en in teamverband elkaar te versterken.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be