Ga op stap met het verleden van de Leuvense schepenbankregisters

Hoe loste de Leuvenaar in de middeleeuwen burenruzies op? Welke straf stond er op diefstal in die tijd? En bestond er 500 jaar geleden zoiets als mantelzorg? Je komt het al lezend, wandelend, spelend én drinkend te weten. Dankzij de schepenbankregisters ontdek je de verhalen van de Leuvenaar van toen voor de Leuvenaar van vandaag. 

“Al bijna 10 jaar is het Stadsarchief met 50 vrijwilligers achter de schermen intensief bezig om deze 1128 registers van de Leuvense schepenbank, een van de grootste bronnen over het verleden van Leuven en omstreken, toegankelijk te maken: dit wil zeggen het digitaliseren en het omzetten van oud naar leesbaar Nederlands. Dat levert bijzonder boeiende verhalen op die je nu op allerlei manieren kan ervaren”, aldus schepen Denise Vandevoort.

Zo neemt een wandelgids je mee naar de plaatsen in Leuven, waar de bewuste feiten zich afspeelden. Sommige locaties bestaan nog altijd, andere zijn verdwenen door de eeuwen, en nog andere zijn voorlopig onbekend. "We nodigen de wandelaars uit om ze te ontdekken", zegt schepen Denise Vandevoort.

De leukste verhalen verzamelde het Stadsarchief ook in een originele krant. In verschillende Leuvense cafés leer je de geschiedenis al spelend kennen met het Schepenbankregisters kaartspel.

De schepenbankregisters
Van het midden van de 12de eeuw tot het einde van de 18de eeuw lag de Leuvense rechtspraak in handen van de schepenbank. Die bestond uit 7 schepenen, die de hertog jaarlijks benoemde, en die enkele keren per week zitting hielden. Vanaf 1362 noteerden hun secretarissen alle beslissingen minutieus in de zogenaamde schepenbankregisters. En die zijn perfect bewaard gebleven.

Bijna 10 jaar geleden startte het Stadsarchief Leuven, met de steun van het Fonds Baillet Latour, het project Itinera Nova. Het doel? Het toegankelijk maken van de 1128 schepenbankregisters, goed voor meer dan vier eeuwen aan Leuvense en Brabantse geschiedenis (1362-1795).

Praktisch

  • Je gratis wandelgids vind je bij het Stadsarchief  en Bib Leuven (Rijschoolstraat 4, Leuven).
  • Je kan je gratis krant ophalen bij het Stadsarchief  en Bib Leuven (Rijschoolstraat 4, Leuven), Toerisme Leuven (Naamsestraat 3, Leuven), Faculty of Arts - Faculteit Letteren - KU Leuven (Blijde Inkomststraat 21, Leuven).
  • En voor wie er maar niet genoeg van krijgt: de meer dan 40.000 transcripties zijn voor iedereen online raadpleegbaar op www.itineranova.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]