Gaststad Leuven breekt alle records op Open Monumentendag met ruim 22.000 bezoekers

De Leuvense Open Monumentendag was dit jaar een overdonderend succes. Als gaststad voor het evenement in Vlaanderen werden extra inspanningen geleverd, en het thema ‘En route: alle wegen leiden naar Leuven’ werd volledig waargemaakt. Talloze partners organiseerden vol enthousiasme activiteiten binnen dit thema en maakten jong en oud nieuwsgierig naar meer.

Er waren niet minder dan 6.000 plaatsen beschikbaar voor activiteiten waarvoor je vooraf moest inschrijven, en deze waren bijna allemaal volzet. Leuvenaars en bezoekers genoten van wandelingen en fietstochten rondgeleid door de verschillende gidsenorganisaties, en namen deel aan een uitgebreid aanbod workshops, wat uitermate in de smaak viel!

“We voorzien ook steevast een programma bezoekers zonder voorafgaande inschrijving terechtkunnen”, vertelt Carl Devlies, schepen van onroerend erfgoed. “We merken dat veel mensen pas op de dag zelf pas beslissen om een van onze monumenten te bezoeken, en het is belangrijk dat ook zij overal in Leuven de erfgoedsfeer kunnen opsnuiven.” Zo kwamen ontzettend veel bezoekers een kijkje nemen bij de recente archeologische opgraving op de Vismarkt – waar ook een Lego-replica van de historische Vismarkt te bewonderen was voor de jongsten. ​ Daarnaast haalden velen hun ijzeren ros van stal voor de diverse fietstochten en was er een grote opkomst voor de rondleidingen zonder inschrijving bij onder andere De Hoorn, maakleerplek en de Sint-Jacobskerk.

De grootste publiekstrekker was uiteraard het stadhuis. Dat kon je dit weekend voor een laatste keer bezoeken voordat het gebouw zijn deuren sluit tot 2029 voor restauratie en herbestemming. Een heel weekend lang kon je hier deelnemen aan lezingen, rondleidingen, een bijzonder optreden op zaterdagavond, een expo en een hapje en drankje in de binnentuin het Vrijthof. Maar liefst 5.000 mensen namen afscheid van het stadhuis, wat zorgde voor een knallende afsluiter!

Drie primeurs in de kijker
Naast de opgravingen op de Vismarkt waren er nog twee primeurs op de Open Monumentendag, die schepen Devlies officieel mocht openen: de nieuwe pelgrimsroute Via Lovaniensis en de Victor Broostuin. De Via Lovaniensis, die geopend werd in de Sint-Jacobskerk, verbond tijdens de Open Monumentendag tien verschillende locaties waar bezoekers stempels konden verzamelen met een pelgrimspaspoort. Als je dit paspoort op het einde van de dag inruilde, kreeg je een aandenken, die binnen de kortste keren de deur uit waren.

En vanaf nu is de Victor Broostuin dagelijks tussen 9u en 19u toegankelijk, een nieuwe oase van rust met een rijke geschiedenis. De opening van deze tuin sloot aan bij de Victor Broosroute, die de Leuvense modernistische architect in de schijnwerpers zette. Bezoekers konden zeven verschillende werken van Broos bewonderen, waaronder drie privéwoningen die speciaal voor deze dag hun deuren openden. Elke woning trok 400 enthousiaste bezoekers – een groot succes voor de trotse eigenaars. De volledige route wist zelfs zo’n 3.500 bezoekers aan te trekken.

Een voorsmaakje voor Open Monumentendag 2025
Ook de activiteiten van de KU Leuven vielen erg in de smaak en vormden een voorproefje van hun feestjaar ter ere van 600 jaar KU Leuven in 2025. Als trouwe partner stelden ze dit jaar vijf locaties open met maar liefst veertien activiteiten, waarbij bezoekers al enkele architecturale pareltjes konden ontdekken. Noteer zondag 14 september 2025 dus alvast in je agenda voor een nieuwe niet te missen editie van Open Monumentendag in Leuven!

Geniet nog na ​
Kon je er niet bij zijn en wil je toch nog een stukje erfgoed beleven? Dan hebben we goed nieuws. CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis), ETWIE (Expertisecel Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed) en de Erfgoedcel Leuven sloegen de handen in elkaar om het vakmanschap van de Ateliers Bonte te vereeuwigen in een korte documentaire die in première ging in de Maakleerplek in aanwezigheid van de familie Bonte. Dit familiebedrijf aan de Diestsevest (sinds 1906) is de allerlaatste riffelarij van het land en is cruciaal voor talloze voedingsbedrijven in België, Nederland en Frankrijk. Riffelen is een vak apart en behelst het herstellen van zware rollen die gebruikt worden om koffiebonen en granen te malen, door er heel precies nieuwe groeven in te slijpen. De documentaire is ​ nu online te bekijken via www.erfgoedcelleuven.be/documentaire-bonte.

Daarnaast blijven ook erfgoedroutes, waaronder die van de Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee beschikbaar in de Erfgoedapp van Faro. Wandelen en fietsen door Leuven en de Brabantse Wouden, met onderweg een stukje bijzondere geschiedenis, kan je nu doen wanneer het jou uitkomt!

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be