Gedenkplaat in crypte Sint-Pieterskerk ter herinnering oorlogsslachtoffers WOII

De restauratie van de Sint-Pieterskerk in Leuven legde een eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bloot. Verstopt onder een podium stonden de vijftien namen gegraveerd van concentratiekampen waar tijdens WOII Leuvenaars gevangen werden gehouden. Om die herinnering levendig te houden werd een gedenkplaat gemaakt die een ereplaats krijgt in de crypte van de Sint-Pieterkerk. 

In 1964 schonk de Nationale Confederatie der Politieke Gevangenen en Rechthebbenden (NCPGR), een memoriaalaltaar aan de Sint-Pieterskerk van Leuven. Het altaar werd ingewijd in het bijzijn van rector Honoré Van Waeyenbergh, die als politiek gevangene in de gevangenis van Sint-Gillis zat. De NCPGR wilde met het altaar haar kameraden politieke gevangenen die gedeporteerd waren naar of omgekomen waren in de concentratiekampen, herdenken. Daarom lieten ze de namen van de concentratie- of werkkampen waar tijdens WOII Leuvenaars gevangen werden gehouden in de trede graveren.

“In de jaren zeventig werd een ruimer podium gebouwd rond het altaar, waardoor het eerbetoon in de vergetelheid raakte. Er werd wel een gedenkplaatje aangebracht. Bij de restauratie van de Sint-Pieterskerk werd het altaar vrijgemaakt en werden de namen van de concentratiekampen opnieuw zichtbaar”, aldus schepen Dirk Vansina.

Om de herinnering aan een belangrijke geschiedenis levendig te houden, besliste de stad om de namen van de concentratiekampen een zichtbare ereplaats te geven in de crypte van de Sint-Pieterskerk. Er werd een nieuwe gedenkplaat gemaakt zodat het originele memoriaalaltaar intact kon blijven.

 

Contacteer ons
Annelies Vercruysse architect monumentenzorg
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Evenementen en feestelijkheden
Annelies Vercruysse architect monumentenzorg
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Evenementen en feestelijkheden
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven