Geef je mening over fietsen in Leuven

Hoe aangenaam en veilig kan je fietsen in Leuven? Stad Leuven roept op om je mening te geven over het fietsbeleid in de publieksbevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Op het einde van de bevraging kan je Leuven nomineren voor de titel Fietsgemeente/-stad 2024. In het voorjaar van 2024 maakt de VSV bekend wie de titel in de wacht sleept.

"De voorbije vier jaar hebben we verschillende maatregelen genomen om fietsen in onze stad veiliger, aangenamer en aantrekkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de fietszone in het centrum, de uitbreiding van het aantal deelbakfietsen en Blue-bikes en de heraanleg van heel wat straten met veel aandacht voor de fietser. En er liggen nog heel wat mooie realisaties in het verschiet zoals de invoering van het mobiliteitsplan in Kessel-Lo waarmee we meer ruimte geven aan voetgangers en fietsers maar ook de invoering van verschillende snelheidsremmende maatregelen om de uitgebreide zone 30 te kunnen afdwingen", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "We vragen nu aan de Leuvenaars om massaal de bevraging van de VSV in te vullen. Met de antwoorden op de vragen kunnen we verder aan de slag om ons fietsbeleid nog beter aan te passen aan de noden van de Leuvenaars. En we hopen natuurlijk dat de Leuvense fietsers op het einde van de enquête aangeven dat Leuven het verdient om Fietsstad 2024 te worden.”

De bevraging bestaat uit een tiental vragen over fietsbeleving, infrastructuur en communicatie. De enquête invullen duurt enkele minuten en kan tot 30 juni. Je vindt de bevraging op www.leuven.be/fietsstad-2024.

Wat volgt
De resultaten van die enquête leveren negen genomineerden op, telkens drie geselecteerden in drie categorieën. De categorieën worden opgedeeld per inwonertal. Categorie 1 zijn de centrumsteden. In categorie 2 vallen de gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en in de kleinste categorie zitten de gemeenten met minder dan 20.000 inwoners. Elke categorie telt dus drie potentiële winnaars.

Na de publieksbevraging start de tweede ronde. Een studiebureau, aangesteld door de VSV, zal de negen genomineerde gemeenten bezoeken en een terreinonderzoek doen. Op basis van deze objectieve data zullen er drie winnaars uit de bus komen, één per categorie. De VSV maakt de drie winnaars bekend in het voorjaar van 2024.

De VSV wil met deze verkiezing alle Vlaamse steden en gemeenten inspireren om een echte fietsgemeente te worden.

Vorige editie
Ook in 2022 organiseerde de VSV een grote publieksbevraging. De resultaten ervan werden gebundeld in een fietsrapport. Uit dat van Leuven bleek dat fietsers steeds meer tevreden zijn over het fietsbeleid van de stad. Leuven behaalde een 8 op 10. In 2020 was dat nog 6 op 10. Samen met Genk en Mechelen behaalde Leuven binnen haar categorie de hoogste gemiddelde score. Uiteindelijk moest Leuven nipt de duimen leggen voor Mechelen. "Het zou fantastisch zijn mochten we de titel deze keer kunnen binnenrijven. Maar deze stad is een fietsstad dankzij de vele fietsers, dus aan hen om te beslissen!", besluit schepen Dessers.

Website preview
Wie wordt fietsstad 2024?
Hoe aangenaam en veilig kan je in Leuven fietsen? Geef je mening over het fietsbeleid en stem op Leuven. Wie weet, wint onze stad wel de titel Fietsstad 2024.
Stad Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be