Stad Leuven oefent samen met hulpverleningsdiensten om nog beter voorbereid te zijn op crisissituaties

Deze voormiddag vond in en om het zwembad van Kessel-Lo een grote noodplanningsoefening plaats. Tijdens de oefening werd een chloorgaslek gesimuleerd. Noodplanningsoefeningen zijn belangrijk om nog beter voorbereid te zijn op een echte ramp. De oefening verliep in samenwerking met verschillende medische diensten, zoals het Rode Kruis, UZ Leuven en ​ FOD Volksgezondheid, de hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant (brandweer), Politie Leuven en de Noodcentrale 112 en de ondersteunde diensten van de stad Leuven. Er namen ook een zestigtal figuranten deel aan de oefening.

“Deze oefeningen zijn heel belangrijk. We leren wat goed loopt, wat verbeterd kan worden”, ​ zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Samenwerking is cruciaal bij hulpverlening in kritieke situaties en het is door te oefenen dat we bestaande noodplannen kunnen perfectioneren.”

“Door de oefening kunnen we testen of onze procedures helemaal op punt staan. We willen als stad zo goed mogelijk voorbereid zijn op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren. Daarom nemen we dit heel serieus, de oefening was heel realistisch. We wisten ook op voorhand niet wat er ging gebeuren”, zegt burgemeester Ridouani.

Het scenario betrof een incident in en om het zwembad van Kessel-Lo met risico op grootschalige impact voor de omgeving. Tijdens een tragisch ongeval deze ochtend was een hoge concentratie chloordampen ontstaan in het zwembad. Een wolk met giftige gassen verspreidde zich in de richting Rerum Novarumlaan. Tijdens de oefening werd de gemeentelijke rampenfase afgekondigd, om de ramp te coördineren. Er werd een opvangcentrum geopend in gemeenschapscentrum Genadedal waar 42 ‘slachtoffers’ - onder andere een volleybalploeg - werden ondergebracht. 9 ‘slachtoffers’ zijn overgebracht naar UZ Leuven. Er vielen helaas twee dodelijke slachtoffers.

“Vandaag hebben we de samenwerking tussen de verschillende disciplines goed kunnen testen, net zoals de aansturing. De grootste uitdaging is om de procedures van de verschillende disciplines op elkaar te laten aansluiten”, zegt korpschef Jean-Paul Mouchaers. “De praktijk is iets anders dan draaiboeken op papier, vandaar dat die oefening zo belangrijk is.”

Op basis van de bevindingen volgt een grondige evaluatie van deze oefening. De eindconclusies worden gebruikt om de bestaande procedures en plannen te verfijnen met het oog op een adequate bescherming van de bevolking bij een noodsituatie.

 

foto's: © David Jonck

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be