Geslaagde publieksdag van ‘Erfgoeddag maakt school’

Deel één van ‘Erfgoeddag maakt school’ is achter de rug. Gisteren proefden om en bij de 8.700 bezoekers van verschillende kleine en grotere erfgoedactiviteiten op twaalf locaties in de stad.

“De gezinsactiviteiten vielen in de smaak.  Het waren stuk voor stuk activiteiten die heel erg inzetten op beleving. Zo leerden kinderen in het Stadsarchief alles over middeleeuws schrijven en mochten ze  zelf een oorkonde maken. Ze kregen les van de beiaardiers van de Universiteitsbibliotheek en in Abdij van Park mochten ze zelfs zelf eens spelen op de beiaard. In het Heilig Hartinstituut Heverlee konden ze dan weer testen of ze wel groene vingers hadden. Erfgoed is er om te ervaren en te inspireren” aldus schepen Denise Vandevoort.  “Daar is de nieuwe voorstelling van acteur Jonas Van Thielen (Het nieuwstedelijk) een bijzonder goed voorbeeld van.” Jonas Van Thielen ging aan de slag met het erfgoed dat KADOC-KU Leuven over schooltoneel verzameld heeft. Hij nam de bezoekers via verschillende audiofragmenten mee naar vroegere schoolvoorstellingen en deelde ondertussen in zijn monoloog verschillende ervaringen die hij zelf als personage, acteur en regisseur had en kreeg bij het schooltoneel.

Ook het stadhuis met de presentatie over oude schoolwandplaten uit verschillende Leuvense collecties, de Universiteitsbibliotheek en de Abdij van Park lokten vele geïnteresseerden. Net als het geluidskunstparcours van Hear Here dat langs verschillende erfgoedlocaties ging.

Erfgoeddagweek voor scholen
Deze week, tussen 25 en 29 april, is het nog aan de scholen om te proeven van de rijke waaier aan cultureel erfgoed in Leuven. Verschillende erfgoedpartners trekken naar de klas om bijvoorbeeld een les in het Leuvens dialect te geven of de verhalen achter Leuvense straatnamen te duiden. Daarnaast gaan verschillende scholen ook erfgoed op locatie ontdekken. Het Stadsarchief ontvangt de hele week klassen die de workshop middeleeuws schrijven komen volgen en komen kennismaken met de werking van het archief. Scholen trekken naar PARCUM of M Leuven en maar liefst veertien klassen gaan op donderdag 28 en vrijdag 29 april een gloednieuwe audiotour uittesten in de Leuvense Schouwburg.

De leerlingen van Paridaens en het Sint-Pieterscollege kunnen vandaag en morgen genieten van de voorstelling van Jonas Van Thielen. Op donderdag 28 april presenteren leerlingen van  basisischool De Klare Bron nieuwe erfgoedsongs, geïnspireerd op de geschiedenis van Leuven. Zij gingen hiervoor aan de slag met muzikanten Lennaert Maes en Andries Boone (bekend van Lenny & de Wespen en hun Leuvense cd 'iet me ziel') en hun eigen meester Koen. Ze brengen de songs live in de feestzaal van hun school, om 14.30 voor alle medeleerlingen en om 18 uur voor ouders en geïnteresseerden.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]