GewoonMee zorgt voor écht inclusieve kinderopvang

Buitenschoolse opvang vinden voor een kind met een specifieke zorgnood: het is een moeilijke opdracht, zeker in de vakantieperiodes. Daarom lanceerden de stad Leuven, Huis van het Kind Leuven, MPC Terbank en zorgorganisaties uit de regio Leuven-Diest GewoonMee. GewoonMee is een netwerk dat kinderopvangplaatsen inclusief helpt maken, ook voor kinderen met een hogere zorgvraag. Eén jaar na de opstart heeft het project al vijfendertig gezinnen kunnen helpen om opvang te vinden voor hun kind met een zorgvraag.

Voor kinderen met hogere zorgnoden is er onvoldoende opvangaanbod, zeker tijdens de vakantieperiodes. Het Centrum Inclusieve Kinderopvang (CIK) van de stad Leuven helpt gezinnen in hun zoektocht naar opvang voor kinderen met specifieke zorgvragen. “Ouders zitten vaak met de handen in het haar omdat ze vrijwel niet bij buitenschoolse opvang in de buurt terecht kunnen. Daar wilden we iets aan doen want ieder kind verdient de best mogelijke opvang”, vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden.

Toen MPC Terbank voorstelde om op deze vraag een antwoord te bieden binnen bestaande opvangplaatsen, zette het CIK daar meteen zijn schouders onder. In de vaste overtuiging dat elk kind moet kunnen deelnemen aan opvang in de buurt, wil het CIK dat ook realiseren voor kinderen met een specifieke zorgvraag. Dit initiatief paste dus perfect in die missie. MPC Terbank diende samen met de stad Leuven en Huis van het Kind Leuven een projectaanvraag in bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en kreeg in 2022 de goedkeuring en nodige middelen om van start te gaan.

“De snelste weg naar inclusie is ophouden met exclusief te zijn, dat is onze insteek”, zegt Bieke Verlinden. “Daarom kreeg het project de naam GewoonMee: we nemen kinderen met een specifieke zorgnood gewoon mee in de bestaande opvang.”

Expertise delen
GewoonMee wil met zo veel mogelijk opvangvoorzieningen een partnerschap aangaan om inclusieve opvang in de buurt te realiseren. Het project creëert dus geen aparte plaatsen voor kinderen met een zorgvraag, maar maakt de opvang die er is inclusiever. Het project zorgt voor de gepaste begeleiding en ondersteuning ter plaatse om de opvang van kinderen met een zorgvraag mogelijk te maken. Dat kan gebeuren met extra handen of door extra expertise in te brengen op de werkvloer, bijvoorbeeld met aangepaste materialen of een bezoek van een orthopedagoog of verpleegkundige. De expertise van kinderbegeleiders wordt zo aangevuld met de deskundigheid van personeel van VAPH-organisaties zoals MPC Terbank, Resonans (Tienen) en Ganspoel (Huldenberg). Zij kijken samen met de opvang naar de zorgvragen van elk individueel kind, werken een actieplan uit en coachen het opvangteam, inclusief vrijwilligers, monitoren en jobstudenten.

‘t Eekhoorntje in Kessel-Lo is een mooi voorbeeld. Zij kunnen de ervaring die ze opdeden in de samenwerking met GewoonMee ook toepassen in hun voor- en naschoolse opvang, waar het ook andere gezinnen ten goede komt. Vrijetijdsorganisaties zoals Cirkus in Beweging en buurtwerking Fabota sloten zich al aan, en ook in Heverlee breidden Ferm en de speelpleinwerking Groene Zone hun aanbod uit met ondersteuning van GewoonMee.

Op die manier heeft GewoonMee sinds de start, een jaar geleden, al maar liefst vijfendertig gezinnen kunnen helpen.

Zoveel meer dan een project
Op één jaar tijd maakt GewoonMee meteen een groot verschil voor gezinnen. Het project geeft ook de medewerkers in de opvanginitiatieven een broodnodige boost aan zelfvertrouwen. “De huidige crisis in de sector beukt al een hele tijd in op het (zelf)vertrouwen van de kinderbegeleiders. Terwijl ze zo’n ongelooflijk belangrijk en waardevol beroep uitoefenen. Je werkt letterlijk met de toekomst van onze samenleving”, benadrukt schepen Verlinden.

In het begin waren opvanginitiatieven bezorgd over de draagkracht van hun teams, maar ze raakten al snel meer vertrouwd met kinderen met een beperking. De persoonlijke verrijking en de waardering zijn van onschatbare waarde. GewoonMee versterkt kinderen met een specifieke zorgvraag én de kinderopvangsector zelf: twee vliegen in een klap!

Er ligt nog heel wat werk in het verschiet, zoals nog meer kennisdelen tussen de VAPH-organisaties. “We bekijken ook hoe we het aanbod kunnen uitbreiden naar andere leeftijden”, vult schepen Bieke Verlinden aan. “Die sprong kunnen we uiteraard enkel maken als we daarvoor de nodige middelen krijgen. Om dat te weten, is het nog even wachten op de evaluatie door het VAPH. Maar áls we kunnen uitbreiden, dan doen we ‘gewoon verder’!”

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be