Gezocht: ontwerpteam voor woonuitbreidingsgebied Wakkerzeelsebaan

AG Stadsontwikkeling Leuven, sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal en stad Leuven gaan op zoek naar een ontwerpteam om het zuidelijk deel van het woonuitbreidingsgebied aan de Wakkerzeelsebaan in Wijgmaal vorm te geven. Het terrein van zo’n 4 hectare biedt ruimte voor een 90-tal sociale woningen, een 35-tal woningen die verhuurd zullen worden als budgethuurwoningen en een ontmoetingscentrum. Tussen de woningen komt een buurtpark voor de bewoners en omwonenden.

De site gelegen tussen de Wakkerzeelsebaan, Baron Descampslaan en Kroonstraat in Wijgmaal is samen met de site aan de Sint-Jansbergsesteenweg in Heverlee het laatste grote woonuitbreidingsgebied in Leuven. De stad maakte eerder een masterplan op voor het gebied. Dit werd in maart 2022 goedgekeurd. “Nu is het tijd voor de volgende stap. We gaan op zoek naar een ontwerpteam om het stuk ten zuiden van de spoorweg te ontwikkelen”, licht Lies Corneillie, voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven en schepen van wonen, toe. “Er komen een 90-tal sociale woningen en een 35-tal budgethuurwoningen die we aan een lagere huurprijs dan de marktprijs zullen verhuren aan wie moeilijk terechtkan op de private huurmarkt. Met de ontwikkeling van deze site maken we een grote sprong voorwaarts wat het aanbod sociale huisvesting en betaalbaar wonen betreft.”

“We voorzien verschillende soorten appartementen, voor grote en kleine gezinnen”, voegt Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal, toe. “Zoals bepaald in het masterplan tellen de gebouwen maximaal vier bouwlagen. Bovendien zijn de ambities voor de nieuwe gebouwen op vlak van duurzaamheid hoog. Zo plaatsen we zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers om de woningen te verwarmen en van elektriciteit te voorzien. Daarnaast stimuleren we het gebruik van fossielvrije bouwmaterialen. Er komt een ontmoetingscentrum en een buurtpark met aandacht voor biodiversiteit, recreatie, sport en spel, toegankelijk voor bewoners en omwonenden.”

Het wordt bovendien een autovrije wijk met nieuwe verbindingen voor voetgangers en fietsers. Bewoners zullen ondergronds kunnen parkeren en bezoekers parkeren aan de rand van de site.

Ontwikkeling noordelijk deel
Om het noordelijk deel boven de spoorweg tussen ​ de Baron Descampslaan, Kroonstraat en Wakkerzeelsebaan te kunnen ontwikkelen, is er een ruimtelijk uitvoeringsplan nodig. De stad bereidt dit momenteel voor.

Het masterplan voorziet ook een tunnel onder de spoorweg en de afsluiting van de overwegen aan de Wakkerzeelsebaan en de Baron Descampslaan. Spoorwegbeheer Infrabel kan voorlopig nog geen concrete timing geven voor de uitvoering van deze werken.

Vervolg
AG Stadsontwikkeling Leuven, Dijledal en stad Leuven gaan vanaf april op zoek naar een ontwerpteam via een procedure voor overheidsopdrachten. De gunning is voorzien voor eind dit jaar. Vervolgens wordt het ontwerp op punt gesteld en wordt er een omgevingsvergunning aangevraagd. Volgens de huidige planning starten AG Stadsontwikkeling Leuven en Dijledal tegen het einde van 2026 met de bouw van de woningen.

Voor de inrichting van het openbaar domein tussen de nieuwe gebouwen voorziet de stad in de loop van 2024 een participatiemoment met de buurt bij de opmaak van de plannen.

 

Website preview
Ontwikkeling Wakkerzeelsebaan
Aan de Wakkerzeelsebaan komen 400 nieuwe woningen, een park van bijna 10 hectare en buurtvoorzieningen.
Stad Leuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be