​​​​​​​Gloednieuw bibsysteem voor de Bib Leuven

Vanaf zaterdag 19 februari 2021 krijgt de digitale dienstverlening van 41 Vlaams-Brabantse bibliotheken, waaronder ook de Bib Leuven, een extra duwtje in de rug. Er komt een nieuw bibsysteem dat betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker is waardoor ook de bibbezoekers vlotter geholpen zullen worden. De Bib Leuven (hoofdbib en filialen) zal voor de omschakeling van 19 februari tot en met 2 maart even sluiten. Vanaf woensdag 3 maart is ze terug open.  

Na de bibliotheken van Limburg, Brussel, Oost- en West-Vlaanderen stappen vanaf 19 februari ook een groot aantal van de Vlaams-Brabantse bibliotheken over naar het nieuwe bibsysteem Wise. Dat wordt in heel Vlaanderen uitgerold in samenwerking met Cultuurconnect. Tevoren werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem.

Eén systeem voor alle bibliotheken
De bibsoftware Wise zorgt voor een vlottere werking in de bibliotheek. “Door mee in te stappen in het eenvormig systeem dat in heel Vlaanderen wordt gebruikt, worden voor de lener heel wat processen vereenvoudigd. Zo zal het op termijn mogelijk zijn om te ontlenen via je eID en openstaande kosten ook online te betalen”, legt schepen Denise Vandevoort uit. “Ook enkele procedures worden geoptimaliseerd. Zo wordt onder andere de administratieve communicatie naar de leners eenvoudiger.”

Bibmedewerkers op de schoolbanken
Om de overgang naar deze nieuwe software zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het nodig om  de Bib Leuven (hoofdbib en filialen) tijdelijk van 19 februari tot 3 maart 2021 te sluiten. Tijdens de sluiting krijgt het volledige bibteam een opleiding om met de nieuwe software te leren werken. Het hele systeem wordt tot in de puntjes getest, tot de zelfuitleen- en betaalautomaten toe. Werkprocessen krijgen een make-over en daarnaast worden gegevens van zo’n 30.000 bibleden en ongeveer 300.000 bibmaterialen nauwlettend ‘verhuisd’. 

Extra lang genieten van bibmaterialen
“Tijdens de sluitingsperiode kunnen leners hun bibmaterialen extra lang bijhouden. Alle uitleentermijnen worden automatisch verlengd in de periode dat de bib gesloten is. Ook het volledige aanbod van de e-boeken blijft beschikbaar via de bibwebsite. Voor het inleveren van materialen wachten leners best tot de bib weer open is”, besluit Denise Vandevoort.

Wie op de hoogte wil blijven, kan zich inschrijven op de nieuwsbrief van de Bib of de Bib Leuven volgen op Facebook of Instagram.

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Elise Gazenbeek diensthoofd de Bib Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Elise Gazenbeek diensthoofd de Bib Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven