Goed geïnformeerd naar de stembus

2024 is een druk verkiezingsjaar. Zondag 9 juni vinden de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen plaats. Zondag 13 oktober zijn het lokale en provinciale verkiezingen. Om Leuvenaars zo goed mogelijk voor te bereiden, organiseert de stad infosessies en kunnen inwoners gratis een stemcomputer testen.

De verkiezingen moeten voor iedereen duidelijk en toegankelijk zijn. Daarom organiseert de stad Leuven infosessies en kunnen Leuvenaars die dat wensen vooraf oefenen op een stemcomputer. Sommige jongeren gaan voor het eerst stemmen en dit jaar geldt ook stemplicht voor de 16- en 17-jarigen voor de Europese verkiezingen. Het is dus belangrijk om het kiesproces zo laagdrempelig en helder mogelijk te maken. Zo kan iedereen zelfzeker naar de stembus trekken.

Volg een infosessie of test een stemcomputer
In mei organiseert de stad vijf infosessies voor wie een volledige uitleg wil over het verloop van de verkiezingsdagen en het digitale stemmen. De sessies duren twee uur. Ze vinden plaats in de lokale dienstencentra LDC Ter Vlierbeke, LDC Eduard Remy, WZC Dijlehof, LDC Wijnveld 'De Wingerd' en LDC Ter Putkapelle. Naast de uitleg die je krijgt, heb je er ook de kans om een stemcomputer te testen en vragen te stellen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via leuven.be/demo-stemmen.

Wie beperkte digitale vaardigheden heeft of wie zich onzeker voelt, kan ook gewoon eens op voorhand ​ komen oefenen op een stemcomputer. Dat kan nog tot 16 mei doorlopend in het stadskantoor of in de bibliotheek Tweebronnen tijdens de openingsuren. De stemcomputer uitproberen is gratis en vooraf inschrijven is niet nodig.

Oproepingsbrief
Ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen krijg je een oproepingsbrief met de post. Daarin staat hoe laat je in welk stembureau verwacht wordt. In Leuven zijn er 18 kieslocaties. Je wordt ingedeeld op basis van je woonplaats om op de dichtstbijzijnde locatie je stem uit te brengen. Wie eBox heeft geactiveerd, krijgt de brief ook digitaal.

Vragen
Wie vragen heeft over onder andere volmacht geven of vrijwillig bijzitter zijn voor de verkiezingen, kan terecht op de website van de stad: leuven.be/verkiezingen. De stad heeft ook een speciaal e-mailadres en telefoonnummer voor de verkiezingen: verkiezingen@leuven.be en 016 27 20 99.

Website preview
Verkiezingen 2024
Op zondag 9 juni 2024 vinden de regionale, federale en Europese verkiezingen plaats. Op zondag 13 oktober 2024 zijn er lokale en provinciale verkiezingen.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be