Goed samenleven begint op straat – en met Love Leuven

14 Leuvense buurten organiseren een welkomstfeest voor hun studenten

Een bijzonder zicht in 14 Leuvense straten gisterenavond, waar het gezelligheid troef was tussen Leuvenaars en studenten tijdens de allereerste “buurtstudentenwelkoms” in de stad. Het initiatief kwam van Love Leuven, een campagne van stad Leuven, KU Leuven, Hogeschool UCLL en LOKO. Leuven is daarmee de eerste stad in Vlaanderen die op buurtniveau – echt bottom-up – studenten en inwoners naar elkaar toe laat groeien tot echte buren.

Love Leuven trekt het komende academiejaar de kaart van de kleine ontmoeting. Goed samenleven begint immers in de straat en de wijk. Daarom wil de campagne het dagelijkse contact tussen Leuvenaars en studenten aanwakkeren, en zo de kloof tussen beide leefwerelden stukje bij beetje overbruggen.

In de zomervakantie werd vanuit Love Leuven een oproep gelanceerd naar alle buurten van Leuven-centrum om op woensdag 11 oktober de studenten in hun straat warm welkom te heten. Maar liefst 16 straten schreven zich in voor zo’n ‘Studentwelkom light’. Sommige straten bundelden de krachten en organiseren samen één groot welkomstfeest. Zo werden op 14 plaatsen in Leuven stoelen en tafels op de stoep gezet om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Love Leuven zette alle feestjes in gang met een pakket vol lekkers en gadgets voor jong en oud. Ook de wijkagenten van Politie Leuven en de wijkmanagers van Stad Leuven brachten elke deelnemende straat een bezoekje om zich voor te stellen aan nieuwe bewoners en eventuele vragen te beantwoorden. Zo wil de campagne de banden met politie en stad versterken en de verschillende aanspreekpunten nog bekender en toegankelijker maken.

Eén van de buurten die deelnam is de Mussenbuurt. Daar werd de avond feestelijk ingehuldigd door schepen van studentenzaken Bieke Verlinden, vicerector studentenbeleid Chantal Van Audenhove (KU Leuven), directeur studentenbeleid Francis Loyens (hogeschool UC Leuven-Limburg) en Pieterjan Vaneerdewegh (voorzitter LOKO, de Leuvense studentenkoepel).

“Door hun verschillende leefritmes, loopt het samenleven tussen Leuvenaars en studenten niet altijd over rozen en is het niet altijd makkelijk om samen te leven”, zegt schepen van studentenzaken Bieke Verlinden. “Studenten durven al eens vergeten dat ze door een woonbuurt stappen als ze terugkomen van een feestje. Samen met de universiteit, de hogeschool en studentenkoepel LOKO riepen we daarom vier jaar geleden Love Leuven in het leven. Het is één van de vele manieren waarop we proberen toe te werken naar een overlastluwe stad, leefbaar voor iedereen.”

Love Leuven-brochure
De drie partners lanceerden woensdagavond ook de nieuwe Love Leuven-brochure. “Het is behoorlijk ongezien in de Belgische studentensteden om op deze schaal bewoners en studenten die in dezelfde straat of buurt wonen, bijeen te brengen en samen initiatieven te laten uitdenken om elkaar te leren kennen en het samenleven te verbeteren”, vertelt schepen Verlinden.

“De brochure breekt het ijs tussen beide groepen met hopen originele tips en ideeën. Daarmee kunnen Leuvenaars en studenten zelf, of met steun van de campagne, dan aan de slag om het beste uit de buurt te halen”, vertelt vicerector Van Audenhove. “Touwtrektoernooien, buurtquizzen, straatwedstrijden of ‘Soep op de Stoep’: het zijn maar enkele van de vele manieren waarop we een heel jaar lang het goede samenleven in de straat willen stimuleren. Het hoeven niet altijd grootse evenementen te zijn: net de kleine, dagelijkse ontmoetingen kunnen soms de grootste bruggen bouwen.”

 “Als er van bij het begin dergelijke contacten zijn, is het gemakkelijker om hulp te vragen of elkaar aan te spreken op gedrag of overlast”, vult Francis Loyens van UC Leuven-Limburg aan. “Daarom is een initiatief als het buurtstudentenwelkom zo belangrijk, want onze studenten zijn voor de duur van minstens één jaar inwoners van onze straat en stad. We hopen dan ook van harte dat we Leuvenaars en studenten weer een stapje dichter bij elkaar kunnen brengen.”

“We zijn erg dankbaar dat er zoveel enthousiasme is bij de Leuvenaar voor dit initiatief”, sluit Pieterjan Vaneerdewegh van LOKO af. “We hopen dat de komende jaren nog meer buurten aansluiten. Zo zorgen Leuvenaars en studenten samen voor een aangename, warme en leefbare stad!”

Je kan de brochure van Love Leuven aanvragen via loveleuven@leuven.be of de Facebookpagina van de campagne.

 

Contacteer ons
Annelies Mertens wijkmanager stad Leuven
Bart Sahuc stafmedewerker ‘Diensten voor studenten’ en studentencommunicatie UC Leuven-Limburg
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken stad Leuven
Chantal Van Audenhove vicerector studentenbeleid KU Leuven
Annelies Mertens wijkmanager stad Leuven
Bart Sahuc stafmedewerker ‘Diensten voor studenten’ en studentencommunicatie UC Leuven-Limburg
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken stad Leuven
Chantal Van Audenhove vicerector studentenbeleid KU Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven