Groot letterkunstwerk ter ere van de European Green Leaf Award in Sluispark

Een jaar geleden werd Leuven uitgeroepen tot European Green Leaf 2018. Leuven was de eerste Belgische stad die deze prestigieuze klimaatprijs van de Europese Commissie mocht ontvangen. “Een leefbare en duurzame stad word je maar door samen te werken met alle inwoners, organisaties en bedrijven. We mogen dus trots zijn op deze prijs. Daarom prijkt er nu een groot letterkunstwerk in het Sluispark”, zegt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani.

 

‘Leuven Green Leaf’ in grote gele letters, dat is de nieuwste aanwinst voor het Sluispark in de Vaartkom. Het kunstwerk is een blijvend aandenken aan de European Green Leaf Award. “De letters van het Groot Verlof op de Grote Markt zijn elke zomer een trekpleister voor ouders met kinderen. In het Sluispark maken we er een nieuwe ontmoetingsplaats voor de Leuvenaars van ”, zegt Ridouani. “Ook voor toeristen en andere bezoekers vertelt het waar Leuvenaars trots op zijn en kan het voor beleving zorgen, zoals de letters in Amsterdam of Nice.”

“Het is ook niet toevallig dat we het kunstwerk inhuldigen op Autovrije Zondag. In de tien jaar dat we de laatste zondag van augustus de binnenstad autovrij maken, is er op vlak van mobiliteit veel veranderd om de stad meer leefbaar, veiliger en gezonder te maken. Het grootste voorbeeld is natuurlijk de autoluwe binnenstad, waardoor we meer fijne ontmoetingsplaatsen kunnen inrichten en we na een jaar 32 procent meer fietsers in de binnenstad hebben en voetgangers er aangenamer en veiliger kunnen wandelen”, zegt Ridouani.

“De manier waarop we samenwerken om een antwoord te bieden op de uitdagingen voor de stad, is uitzonderlijk. We kijken niet alleen naar de stad om werk te maken van een leefbare toekomst, maar elke partner neemt zijn rol op, van inwoner over bedrijf tot kennisinstelling”, zegt Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030. “Ook na dit European Green Leaf-jaar gaan we op dat elan verder.”

European Green Leaf Award
De European Green Leaf Award (EGLA) is een prijs die wordt uitgereikt door de Europese Commissie aan een Europese stad die een voorbeeldrol opneemt op het vlak van duurzame ontwikkeling. De stad wordt met deze Europese erkenning beloond voor haar inspanningen op het vlak van duurzaamheid, klimaatneutraliteit en levenskwaliteit.

In 2017 won Leuven de EGLA 2018, samen met de Zweedse stad Växjö. De jury waardeerde vooral de initiatieven rond water, mobiliteit, natuur, energie en klimaat en het unieke samenwerkingsmodel van vzw Leuven 2030. Eigen aan Leuven en uniek in Europa is de samenwerking met inwoners, bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en andere overheden binnen deze vzw om samen een strategie uit te stippelen en projecten op te zetten richting een klimaatneutrale toekomst.

Contacteer ons
Mohamed Ridouani schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed, Stad Leuven
Hélène Pauwels ruimtelijke ontwikkeling
Mohamed Ridouani schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed, Stad Leuven
Hélène Pauwels ruimtelijke ontwikkeling
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven