‘Helden en schurken’ in de Bib Leuven

‘Helden en schurken’ is het thema van de jeugdboekenmaand 2022.  Van 1 tot 31 maart valt er in de Bib Leuven heel wat te beleven rond dit spannende onderwerp: er wordt (voor)gelezen,  geknutseld, geschreven, gespeurd, gespeeld en gedroomd. Daarnaast is er ook een webinar ‘Kinderboeken vol kleur’ en een audiowandeling ‘De vier Ussen’, gebaseerd op het verhaal van Jef Lemmens, waarmee jonge lezers en hun ouders de Leuvense binnenstad kunnen verkennen.

“De jeugdboekenmaand is elk jaar opnieuw een topmaand in de Bib Leuven” glundert schepen Denise Vandevoort. “Dat zal met het thema ‘Helden en schurken’ niet anders zijn. Mijn fantasie draait al op volle toeren als ik dit hoor. Ik was zelf als kind een verwoed lezer en deed niets liever dan me volledig laten meeslepen door een verhaal. Fijn dat zoveel kinderen ook dit jaar zich weer kunnen uitleven in de bib en in de stad met als leidraad hun fantasie en …de mooiste jeugdverhalen!”

De gemene vier Ussen
Eén van de blikvangers in het jeugdprogramma van de Bib Leuven is de gloednieuwe audiowandeling ‘De vier Ussen’. Die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jef Lemmens. De bib en de jeugddienst werkten hiervoor samen met TV-presentator Tom De Cock die het luisterverhaal inlas. Kinderen kunnen vanaf 7 maart samen met hun ouders op speurtocht door Leuven en krijgen onderweg vier opdrachten om de gemene vier Ussen voorgoed te verslaan. Tom De Cock en illustratrice Phaedra Derhore komen daarnaast ook langs in de bib om het verhaal over de dappere Marie van de Rand te vertellen. Daarna gaan ze ermee aan de slag in een creatieve workshop.  

Lezen, luisteren, speuren, spelen, dromen
Schrijver Michael De Cock en illustratrice Arevik d’Or komen achtjarigen inspireren met het verhaal van het bijzondere meisje Bahar Bizar. Er wordt gelezen, getekend en geacteerd. Daarnaast kunnen kinderen doorlopend in de bib terecht om het Bibsterspel te spelen, om te luisteren naar de mooiste voorleesverhalen tijdens Alfapret, te leren striptekenen met Michael Olbrechts  of te griezelen met Fred Versonnen. Jong schrijftalent kan zich uitleven in een kortverhalenwedstrijd. Voor de allerjongsten leest auteur Saloua El Moussaou voor uit haar nieuwe peuterboek ‘Knuffeldief’.

Kinderboeken vol kleur
Tot slot is er nog  het webinar Kinderboeken vol kleur voor iedereen die zijn kinderboekenkast diverser wil maken. Sprekers Eva Dierickx, Kato Luyckx en Zarissa Windzak gidsen de luisteraars door een rist jeugdboeken waarin diversiteit en personages van kleur een grote of kleine rol spelen.

De meeste activiteiten zijn helemaal gratis, maar vooraf reserveren is wel noodzakelijk. Voor info en inschrijvingen: leuven.bibliotheek.be/jeugdboekenmaand.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]