Heraanleg Sint-Agathaplein: Pastoor Eralystraat afgewerkt

Sinds vorige vrijdag, 20 maart, is de Pastoor Eralystraat in Wilsele tussen de spoorweg en de Pastorijweg weer open voor alle verkeer. Met de afwerking van de Pastoor Eralystraat is het eerste deel van het project rondom de kerk, de aanleg van het Sint-Agathaplein, afgerond.

Geen omleiding meer
Door de werken in de Pastoor Eralystraat was die ter hoogte van de spoorwegovergang en de Pastorijweg onderbroken. Verkeer uit de Eendebroekstraat en de achterliggende woonwijken volgde daardoor een omleiding van en naar de Aarschotsesteenweg. Dat is sinds 20 maart niet meer nodig.

Bovendien is de parking van het nieuwe zwembad opnieuw bereikbaar via de Pastorijstraat en Pastoor Eralystraat. De parking was tijdens de werken afgesloten waardoor auto’s op een tijdelijke parking achter het zwembad moesten parkeren. Het zwembad is op dit moment uiteraard gesloten uit voorzorg voor het coronavirus.

Gescheiden riolering
De oude riolering in de Pastoor Eralystraat werd vervangen door een nieuwe, gescheiden riolering. Die voert regenwater en afvalwater apart af waardoor proper regenwater rechtstreeks naar de Leuvense waterlopen gaat terwijl het vuile afvalwater langs een andere buis naar het waterzuiveringsstation gaat. Door regenwater en afvalwater apart af te voeren, stromen rioleringen bij hevige regenval minder snel over.

Nieuw dorpsplein
In de Pastoor Eralystraat komen nog twee nieuwe bomen. Die worden later, samen met de groenaanleg van het hele Sint-Agathaplein, aangeplant.

“Het Sint-Agathaplein wordt het nieuwe dorpsplein van Wilsele-Putkapel. Het plein komt op de plaats van het oude zwembad en wordt heraangelegd met bijzondere aandacht voor groen, zitbanken voor bewoners, speelmogelijkheden voor kinderen en ontharding”, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. Door de verharde omgeving van het oude zwembad te vervangen door een groot grasplein kan regenwater op die plaats rechtstreeks insijpelen in de grond. Zo verlaagt de druk op de riolering en verkleint de kans op overstromingen. Rond het plein komen zitbanken en rustplekken voor bewoners van het rusthuis, bezoekers van het zwembad en buurtbewoners. Er komt een watertuin naast het zwembad die regenwater opvangt in een wadi, en een speeltuin met steltenparcours, stapstenen en balanceerbalken.

Coronavirus
Normaal zouden deze week de rioleringswerken in Broekhout starten. Ook daar komt een nieuwe, gescheiden riolering. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen start de aannemer voorlopig geen nieuwe fase meer op en werkt hij enkel nog verder op het plein zelf. Het plein en de omgeving zouden klaar zijn tegen het einde van dit jaar. 

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Leen Beuckelaers ingenieur weg- en waterbeheer
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Leen Beuckelaers ingenieur weg- en waterbeheer
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven