Herdenking ‘Dag van de Vliegende Kanonniers’ met optocht en bloemenhulde

Morgen, zaterdag 5 maart,  wordt de Dag van de Vliegende Kanonniers gevierd met een bloemenhulde aan het monument aan Sint-Maartensdal. Daar stond ooit de Sint-Maartenskazerne. Van 1923 tot mei 1940 was er het Regiment Rijdende Artillerie ingekwartierd. Ook de optocht mag dit jaar weer plaatsvinden, tot groot genoegen van de Verbroedering.

De 'Dag van de Vliegende Kanonniers' is een eerbetoon aan de Rijdende Artillerie, gekazerneerd in Leuven van 1892 tot 1940. De soldaten kregen als bijnaam 'Vliegende Kanonniers’, omdat ze allen te paard de kanonnen op hun plaats brachten en zich dus vliegensvlug konden verplaatsen, in tegenstelling tot de bereden artillerie waar de kanonniers op de munitiecaissons en kanonnen werden vervoerd. In 1923 werd het Regiment Rijdende Artillerie opgericht waarin alle eenheden werden gehergroepeerd en het zijn intrek nam in de Sint-Maartenskazerne tot 1940, toen ontstonden hieruit de onafhankelijk regimenten 17A, 18A en 19A.  In 1962 aanvaardde Leuven het peterschap over het 17de en 18de Regiment Rijdende Artillerie.

De vzw ‘Koninklijke Verbroedering van de Rijdende Artillerie’ organiseert jaarlijks een mooie herdenking. "Het peterschap had tot doel de vriendschapsbanden tussen de Belgische bevolking en het leger te verstevigen. De gekazerneerde troepen in de Sint-Maartenskazerne maakten volledig deel uit van de Leuvense gemeenschap. En die band is er altijd gebleven met als jaarlijks hoogtepunt de bloemenhulde op de eerste zaterdag van de maand maart in de Rijdende Artillerielaan, waar de Sint-Maartenskazerne zich bevond’, zegt schepen Dirk Vansina. Dit jaar is het ook een bijzondere viering, want het is 60 jaar geleden dat de stad het peterschap aanvaardde. "Speciaal in deze periode van conflict, is het bijzonder dat deze 60-jaar volgehouden vriendschapsband tussen militaire en burgeroverheid nog zo intens is gebleven’", aldus schepen Dirk Vansina. 

Schepen Dirk Vansina, generaal buiten dienst Jef Van den put en erekolonel Erik De Muynck, voorzitter van de Koninklijke Verbroedering van de Rijdende Artillerie zullen omstreeks 11.15 uur een bloemenkrans neerleggen aan het kanon en de gedenksteen in Sint-Maartensdal. Ook de vaderlandslievende verenigingen en het Verbond der jaartallen leggen in hun naam bloemen neer naast de vier vlaggenmasten (de Belgische, Europese en Leuvense vlag en de vlag van de Vlaamse Gemeenschap). Op dat moment weerklinken de tonen van ‘The last Post’, gespeeld door een klaroenblazer. 

Morgen kan ook de traditionele optocht via de JP Minckelersstraat, Bondgenotenlaan, Rector De Somerplein en de Grote Markt opnieuw doorgaan, met een muzikale opluistering door Concertband Leuven. Deze vertrekt om 11.30 uur.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be