Herdenking V-dag: alternatief programma

Morgen, 8 mei, herdenken we V-dag, het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Zonder traditionele plechtigheid, maar wel met een beiaardconcert vanuit de universiteitsbibliotheek.

Bloemenhulde
De traditionele hulde en bloemenneerlegging bij het herdenkingsmonument op het Martelarenplein verloopt dit jaar anders. Stadsmedewerkers zullen de kransen van de stad Leuven, de KU Leuven en de vaderlandslievende verenigingen neerleggen. Zonder optocht, maar zeker met dezelfde eerbiedwaardigheid als anders.

‘We zijn de oud-strijders, de gesneuvelden en de verzetslieden zeker niet vergeten’, legt schepen Dirk Vansina uit. ‘We willen deze herdenking van V-dag niet onopgemerkt laten voorbijgaan en hulde brengen aan de helden van toen. Daarom hebben we een alternatief programma uitgewerkt’.

Beiaardconcert
Tussen 19.45 en 20 uur zullen de klokken van de Sint-Pieterskerk ter herdenking luiden. Het Vredesconcert in de Sint-Pieterskerk wordt vervangen door een beiaardconcert vanuit de Universiteitsbibliotheek. Universiteitsbeiaardier Luc Rombouts kruipt achter zijn instrument om nummers te spelen die hoop uitdrukken. Leuvenaars kunnen dit beluisteren vanuit hun kot via https://www.youtube.com/user/zingendbrons.

‘Het concert wordt een ode aan de menselijke veerkracht, aan de vriendschap en solidariteit, aan de hoop op een betere toekomst. ‘We zullen doorgaan’ en ‘We’ll meet again’ zijn mijn persoonlijke toppers en worden sowieso gespeeld’, zegt Dirk Vansina.

De Leuvenaars mochten verzoeknummers kiezen via een Facebook poll. ‘Ode an die Freude’ en ‘Bella Ciao’, ‘You’ve got a friend in me’, ‘Land of Hope and Glory’ en ‘Chariots of Fire’ werden het meest gekozen en staan morgenavond alvast op de playlist.

 

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Luc Rombouts universiteitsbeiaardier
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Luc Rombouts universiteitsbeiaardier
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven