Herdenking V-dag brengt oorlogsgruwel in herinnering

Op zaterdag 4 mei herdenkt de stad Leuven V-dag, de dag waarop er een einde kwam aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Op het programma staan twee bloemenhuldes met optocht en een vredesconcert in de Sint-Pieterskerk.

Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich over aan de geallieerde strijdkrachten en kwam er officieel een eind aan meer dan vijf jaar oorlogsleed in Europa. V-dag, naar het Engelse ‘victory’, is een belangrijk momentum dat de stad Leuven elk jaar aangrijpt, om te herinneren aan de Duitse overgave en de oorlogsgruwel die eraan vooraf ging.

“De herdenking gaat over veel meer dan terugblikken op de geschiedenis. Het is een dag van reflectie over onze relatie met het verleden en het belang van democratie”, zegt schepen van burgerzaken Dirk Vansina. “We zijn de oud-strijders, de gesneuvelden en de verzetslieden niet vergeten. Hun erfenis is duidelijk. We moeten blijven strijden tegen gewelddadige overheersing, onderdrukking en het schenden van de mensenrechten. De Tweede Wereldoorlog toont haarscherp aan tot welke gruweldaden polarisering kan leiden.”

Bloemenhuldes en vredesconcert
De Leuvense herdenking van V-dag bestaat uit twee bloemenhuldes die starten vanaf 19 uur, aan het monument op het Martelarenplein en aan de Vrijheidsboom op het Margarethaplein. Na de bloemenneerlegging wordt de Last Post gespeeld, een eresaluut aan de gesneuvelden.

Nadien volgt er om 20 uur een vredesconcert in de Sint-Pieterskerk, ‘Van duisternis naar licht’, gebracht door Frascati Symphonic, Leuvens kamerorkest onder leiding van Kris Stroobants en Leuvens Kamerkoor Koordinaat onder leiding van Sybrand Maertens. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. De inkom is gratis maar reserveren is verplicht. Dat kan via leuven.be/herdenking.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be