Herdenking wapenstilstand

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 november herdenkt de stad Leuven de Wapenstilstand met verschillende plechtigheden. Hiermee wil de stad niet alleen stilstaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar ook bij de oorlogsslachtoffers van over de hele wereld.

"We dragen deze traditie van herinneren over aan de jonge generatie. Zowel Leuvense scholen als jeugdverenigingen zullen de herdenkingsplechtigheden bijwonen. Op vrijdag 10 november zullen vier scholen bloemen neerleggen en eigen teksten voordragen op verschillende begraafplaatsen", zegt schepen van jeugd, Dirk Vansina. De deelnemende scholen zijn: Vrije Basisschool De Twijg bij het oorlogsmonument aan de kerk in de Sint-Hadrianusstraat in Wijgmaal; Basisschool Hertog Karel en Vrije Basisschool De Bosstraat bij het monument op de begraafplaats Putkapel (aan het ereplein Kerkhofweg in Wilsele); Vrije Basisschool Vlierbeek en Basisschool Matadi op de begraafplaats in de Abdij Vlierbeek en Basisschool Matadi op de stadsbegraafplaats.

Op zaterdag 11 november zullen naast de vaderlandslievende verenigingen ook jeugdverenigingen zoals het Koninklijke Marine Kadettenkorp, de Evangelische Jeugd, 286e FOS 'HERMES' Wilsele en de Damiaanscouts Wilsele deelnemen aan de plechtigheid op de stadsbegraafplaats.

Hulde aan de Onbekende Oorlogsvrouw
Op 11 november brengen de stad en de Leuvense Vredesbeweging om 9.30 uur ook hulde aan ‘De Onbekende Oorlogsvrouw’ op het Zuster Jeanne Devosplein (Benedenplein) in Kessel-Lo. Op het programma staan toespraken, een samenzang met het solidariteitskoor Keereweerom en een bloemenhulde met witte rozen.

“Twee jaar geleden onthulden we het standbeeld van de Onbekende Oorlogsvrouw. Door jaarlijks op Wapenstilstand hulde te brengen aan de Onbekende Oorlogsvrouw willen we de aandacht vestigen op de actieve en moedige rol die vrouwen opnemen in conflicten en vredesopbouw. Vrouwen leveren een eigen bijdrage aan vrede en solidariteit en zijn onmisbaar als het gaat over duurzame vredesopbouw, vroeger en nu, in Leuven en wereldwijd”, aldus schepen van gelijke kansen en mondiaal beleid Lies Corneillie.

uitnodiging_Wapenstilstand 11 NOVEMBER .pdf

PDF - 197 Kb

uitnodiging_Wapenstilstand 10 NOVEMBER.pdf

PDF - 246 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]