HERLEVEN. Leuven na 1918

Leuven herdenkt ‘100 jaar einde Eerste Wereldoorlog’ met groots stadsproject over de wederopbouw

Het einde van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden betekende het begin van de wederopstanding van de zwaar getroffen stad en haar bevolking. De tentoonstelling ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ brengt van 9 mei tot 11 november het verhaal van de naoorlogse Leuvenaar aan de Leuvenaar van vandaag. Uniek in de tentoonstelling is dat de wederopbouw en het herstel van het dagelijkse leven in de jaren 1920 vanuit een menselijk perspectief verteld en in beeld gebracht worden. Het gaat niet alleen over hoe de stad werd herbouwd, maar ook en vooral over hoe de Leuvenaar in 1918 zijn dagelijkse leven terug oppakte. Je komt te weten hoe hij op zoek ging naar oplossingen rond zorgen, wonen, werken, leren en ontspannen en hoe de herinnering aan de verwoesting van de oorlog de afgelopen eeuw levend werd gehouden.

“De Leuvenaar van vandaag beleeft vele momenten in zijn dagelijkse leven in een stad die tijdens de oorlogsjaren ’14-’18 minutieus opnieuw werd vormgegeven en beseft dit nauwelijks”, vertellen curatoren Joke Buijs en Luc Verpoest. “Zo weten maar weinig mensen dat alle afgebrande huizen die na de oorlog moesten heropgebouwd worden, een gedenksteen in de gevel hebben. Als je doorheen de Leuvense straten dwaalt en opmerkt hoeveel gedenkstenen er zijn, besef je pas de omvang van de oorlogsschade en wat dit moet betekend hebben om in deze verwoesting je leven opnieuw op te bouwen.”

Burgemeester Louis Tobback vindt het belangrijk dat de Leuvenaar zich bewust blijft van dit verhaal. “De tentoonstelling toont de onwaarschijnlijke veerkracht en volgehouden inspanning van de stad en haar bewoners en aan wat nooit meer zou mogen gebeuren. Al is vandaag elders ter wereld de realiteit anders”, aldus de burgemeester . In de epiloog van het boek ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ dat de thema’s van de tentoonstelling verder uitdiept, reflecteert Rudi Vranckx hoe we tot nu toe met betrekking tot Leuven – maar ook elders ter wereld – misschien wel te vaak de vernietiging tonen, bewenen en herdenken. “Terwijl zij die naarstig het puin ruimen en hun wereld dag na dag opnieuw leefbaar maken, vergeten worden. Heropbouwen is belangrijker dan vernietigen.”

Praktisch
Je kan de tentoonstelling van 9 mei tot en met 11 november bezoeken in de recent door Cera gerestaureerde Volksbank in de Muntstraat.

In het kader van het stadsproject ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ zullen er naast de tentoonstelling ook verschillende andere activiteiten plaatsvinden, zoals wandelingen en fietstochten. Op 8 en 9 mei organiseert de stad in samenwerking met de KU Leuven het internationaal colloquium ‘Revival after the Great War: Repair, Rebuild, Remember’. Open Monumentendag 2018 staat op 9 september in Leuven volledig in het teken van de wederopbouw. Meer informatie over de openingstijden en toegangsprijzen van de tentoonstelling alsook over de verschillende andere activiteiten vind je op www.herleven.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]