Heropening speelterreinen vanaf woensdag 27 mei

Goed nieuws voor de Leuvense kinderen: vanaf morgen kunnen ze terug ravotten op de Leuvense speelterreinen. Spelen en plezier maken kan weer, rekening houdend met de nodige veiligheidsmaatregelen. De stadsdiensten en andere partners zijn op dit moment druk in de weer om de 82 speelterreinen opnieuw speelklaar te maken. ‘De kinderen hebben er ongetwijfeld naar uit gekeken, zeker wie geen eigen tuintje heeft. We zijn allemaal opgelucht en blij dat het nu weer kan’, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina.

Voorbereidingen
Momenteel worden de nodige voorbereidingen getroffen. Verschillende stadsdiensten zorgen er samen voor dat de terreinen er netjes bijliggen. Ze verwijderen het onkruid dat de voorbije weken opdook en vernieuwen op alle terreinen de houtsnippers. Vanaf 8 juni worden ook alle zandbakken industrieel gereinigd. De jeugddienst heeft alle linten verwijderd. Wonen en Werken vzw doet controles op de veiligheid van de toestellen en werkt stevig door om alles op tijd klaar te krijgen. Er komen ook nieuwe informatieborden met voorzorgsmaatregelen.

Maatregelen
‘Speeltuinen zijn vandaag meer dan ooit  ‘de tuin van de stadsbewoner’, zeker voor wie geen eigen tuin heeft’, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina. ‘Het zijn ook ontmoetingsplekken voor ouders om een babbeltje te slaan (nu op afstand natuurlijk) en tegelijkertijd hun kinderen te laten ravotten’. 

De stad doet een warme oproep om hier met de nodige verantwoordelijkheid en burgerzin mee om te gaan. Als we allemaal ons gezond verstand blijven gebruiken, verwachten we geen problemen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen spelen zonder daarbij afstand te houden. Kinderen boven de 12 jaar en volwassenen die de kinderen begeleiden moeten de afstandsregels wel respecteren.

Nieuwe speelterreinen en spelcontainers
Twee speelterreinen Klein Rijsel en Spaanse Kroon zijn dit jaar helemaal vernieuwd en kunnen nu voor het eerst opengesteld worden. De officiële opening hiervan werd uitgesteld omwille van de coronamaatregelen. ‘Maar niet getreurd’, stelt Dirk Vansina. ‘We bekijken of er later dit jaar nog de mogelijkheid is om de speelterreinen feestelijk in te huldigen. Het belangrijkste is nu dat de kinderen er al kunnen spelen.’

Ook de speeltuin Toverberg kreeg een nieuw speeltoestel met twee torentjes, een glijbaan, een hangbrug en een zandtakel. Eind juni start de aannemer aan de werken op het speelterrein Richard Valvekens. Ook daar komen nieuwe speeltoestellen, zodat er in de zomer goed geravot kan worden.

De stad kocht bovendien drie spelcontainers aan, boxen om in te klimmen met spelelementen erin en eraan. Eentje daarvan is bestemd voor park De Bruul, dat op termijn heraangelegd wordt. Vanaf eind juni zou de spelcontainer dienen als tijdelijk speeltoestel voor de buurt. ‘De twee andere mobiele spelcontainers zullen op verschillende locaties in de stad ingezet worden’, weet Dirk Vansina nog te vertellen. ‘Omwille van de coronamaatregelen zijn de timing en de locaties nog niet gekend, maar deze bieden wel de mogelijkheid om flexibel in te zetten op speelimpulsen in de stad’.

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Bram Canniere afdelingshoofd jeugd
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Bram Canniere afdelingshoofd jeugd
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven