Het Groot Verlof staat in de startblokken

Met Het Groot Verlof gaat nu vrijdag de Leuvense (festival)zomer van start. K’s Choice, Dave Clarke, Sister Sledge en Selah Sue zijn maar enkele van de artiesten die de komende weken gratis optreden in de binnenstad. “Er is voor elk wat wils.” De stad neemt bovendien verschillende maatregelen om de toegankelijkheid van de concerten en optredens te garanderen, zodat echt iédereen kan genieten van Het Groot Verlof.

Tussen 7 juli en 12 augustus zal iedereen in Leuven kunnen smullen van talloze gratis concerten en dj-sets. Nu vrijdag zullen onder meer K’s Choice, Go_A, Fischer-Z en Musa Keys Beleuvenissen op gang trappen.

“Tot midden augustus vinden er elk weekend optredens plaats, tot op vier pleinen in het centrum”, vertelt schepen Bert Cornillie. “Er is ook deze zomer voor elk wat wils: van meezingers op de Oude Markt tot clubavonden op de Vismarkt.” Op die Vismarkt komt namelijk een tijdelijke constructie van metaal en licht. Die blijft drie weken lang staan.

Later en toegankelijk voor iedereen
Concerten en optredens duren voor het eerst tot na middernacht. “Daardoor kunnen er bij Beleuvenissen drie bands op de Oude Markt optreden, in plaats van twee. Op de Grote Markt zijn er telkens twee optredens die zo staan geprogrammeerd dat ze slechts gedeeltelijk overlappen met de programmatie op de Oude Markt”, vervolgt Cornillie.

“In samenwerking met de adviesraad toegankelijkheid zijn de nodige maatregelen getroffen zodat iédereen kan genieten van de optredens in onze stad deze zomer”, licht schepen van gelijke kansen Lies Corneillie toe. “We gaan resoluut voor Het Groot Verlof zonder beperking, want iedereen heeft het recht om te genieten van een goed concert. We nemen maatregelen op verschillende vlakken om de toegankelijkheid te garanderen: communicatie, signalisatie, locatie, dienstverlening, extra voorzieningen…”

Zo kan wie vragen heeft over de toegankelijkheid van Het Groot Verlof of nood heeft aan ondersteuning terecht in de infotent op de hoek van de Lavorenberg en de Parijsstraat. Je kan de medewerkers van het infopunt ook telefonisch contacteren en alle medewerkers met een T-shirt van Het Groot Verlof zijn aanspreekbaar. “Zij kunnen bijvoorbeeld wie blind of slechtziend is of moeilijk te been is, begeleiden naar één van de concerten”, aldus Corneillie.

Op de Oude Markt richt de stad een verhoogd rolstoelpodium dichtbij het grote podium in voor personen met een motorische beperking en hun begeleider. Op de Vismarkt kunnen rolstoelgebruikers via vier oprijplaten makkelijk de dansvloer betreden. Om verplaatsingen zo makkelijk mogelijk te maken wordt er op het hele terrein gewerkt met overrijdbare kabelgoten. De stad schenkt ook extra aandacht aan voldoende signalisatie ter plaatse.

In de backstage op de Oude Markt voorziet de stad een toegankelijk toilet. Daarnaast vind je toegankelijke toiletten in drie cafés op de Oude Markt en onder het Rector De Somerplein.

Op de hoek van de Minderbroedersstraat en de Parijsstraat richt de stad tot slot een aparte parking voor mensen met een beperking in. Daarnaast kunnen mensen met een beperking onbeperkt parkeren op shop-and-goplaatsen.

“Het spreekt voor zich dat ook de andere evenementen deze zomer toegankelijk zijn. Na afloop zullen we onze aanpak evalueren en indien nodig bijsturen met het oog op de zomer volgend jaar”, besluiten Cornillie en Corneillie.

Het weerbericht belooft nu vrijdag al meteen 30 graden, maar Leuven gaat sowieso zwoele feestnachten tegemoet. Naast Beleuvenissen, Hapje-Tapje, Half Oogst, M-idzomer, Leuven zingt en Leive Vloms zijn er namelijk nog heel wat andere activiteiten. De volledige programmering prijkt op www.hetgrootverlof.be.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]