Leuvense Erfgoeddag vernieuwt met festivalcentrum op 21 én 22 april

Het Leuvens Goed

De Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel is ondertussen al aan zijn 18e editie toe. Rode draad dit jaar is kiezen voor erfgoed. “In Leuven kiezen we daarom ook bewust voor vernieuwing, om al dat rijke erfgoed in Leuven nog ruimer onder de aandacht van bewoners en bezoekers te kunnen brengen. En om iedereen te laten voelen dat erfgoed echt wel leeft in onze stad” aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort. De Leuvense Erfgoeddag krijgt om die reden voor de eerste keer een eigen festivalcentrum rond de kever op het Mgr. Ladeuzeplein. Samen met de Universiteitsbibliotheek wordt dit het centrale, kloppende hart van het evenement dat bovendien al feestelijk start op zaterdagavond 21 april, om 20 uur. Zondagochtend is dit ook de plek voor een ontbijt met Leuvense specialiteiten en het vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes, of om de 14 andere locaties van Erfgoeddag in de stad te ontdekken.

Het Leuvens Goed.
Een nieuw, levendig festivalcentrum geopend door de Leuvense reuzen.

In samenwerking met Sacred Places, Erfgoedcel Leuven en de hele Leuvense erfgoedsector is een erfgoedpaviljoen ontwikkeld dat rond de kever op het Mgr. Ladeuzeplein komt en dat samen met de Universiteitsbibliotheek het levendige centrum van de nieuwe Erfgoeddag wordt. Op zaterdag 21 april, om 20 uur, trekken de Leuvense reuzen begeleid door de beiaard het feest op gang samen met o.a. vuurkunstenaars, taikodrummers, maar uiteraard ook met heel veel Leuvens erfgoed. Het festivalcentrum is enerzijds een info- en ontmoetingspunt. Je vindt er de programmakrant en algemene erfgoedinfo, partners die zich presenteren en er is de Stellabar die wordt uitgebaat door de Jaartallen. Anderzijds is het een dynamische expo-ruimte waar je doorlopend dingen kan beleven. Van kleine expo’s, filmpjes, projecties, workshops tot een bijzondere mix van optredens. Van de Leuvense Joorzangers, rap en slam tot beiaardmuziek revisited.

Jong geweld
“Ook heel wat jongerenorganisaties gingen voor deze editie creatief aan de slag met Leuvens erfgoed. Zo zijn er de jongeren van KostuumLAB die geïnspireerd door de beeldengevel van het stadhuis kostuums hebben ontworpen.” zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. De jongeren presenteren (en dragen) hun ontwerpen op het plein en laten kinderen op zondag zelf creatief aan de slag gaan.” 
De meiden van WIM laten jou en de rest van het publiek nadenken over wat je van jezelf wil prijsgeven in hun alternatief archief. Maar ook Rascalz, Urban Woorden en Hooked laten je nadenken over de stad en haar erfgoed en brengen hun versie in rap, slam, poëzie of muziek.

Stunt: 24 uur-transcriptiemarathon schepenbankregisters
Vrijwilligers van het stadsarchief gaan de uitdaging aan om 24 uur lang te transcriberen voor publiek. Ze tonen hoe ze akten van de Leuvense schepenbank, een van de rijkste bronnen uit het verleden, omzetten in modern schrift. Ze proberen een record te halen. Kom hen aanmoedigen in de Universiteitsbibliotheek.

Ontbijt op zondag & tai-chi met reus Da Tong
Zondag 22 april ben je al vanaf 8.30 uur welkom op het Mgr. Ladeuzeplein. In samenwerking met Straffe Streek en Traiteur Kapucijn kan je er tot 10 uur komen ontbijten. Op het menu staan Leuvense specialiteiten en streekproducten. Voor kinderen betaal je 4 euro, voor volwassenen 8 euro. Reserveer je plaatsen voor 18 april via [email protected]. Betalen kan ter plaatse.
Na het ontbijt, rond 10 uur kan je de benen strekken met reus Da Tong voor een eerste sessie tai-chi, (later zijn er ook nog sessies om 13.30 en 15.30 uur). Zo ben je daarna helemaal klaar om de rest van het Erfgoeddagprogramma te ontdekken.
Kinderen ontdekken op het plein ook alle Leuvense reuzen en kunnen er spelen in een speciale ‘erfgoedbak’. Kom het uittesten.

Vertrekpunt wandelingen en fietstocht
Het Mgr. Ladeuzeplein is op zondag het vertrekpunt voor enkele wandelingen, een zoektocht en een fietstocht. Zo kan je met een gids in het Leuvens dialect op stap langs Leuvense straatnamen. Je kan een wandel-of zoektocht doen die focust op groene plekken in de stad of een rondleiding volgen ‘van Ladeuze tot kazerne’ langs Leuvense kloosters die herbestemd zijn. Of ga mee op culinaire ontdekkingstocht langs o.a. de Pensstraat en Patattenmarkt. Ook op stap gaan met je eigen smartphone of fototoestel langs zelf gekozen erfgoedwonderen in de stad behoort tot de mogelijkheden. Kom je liever met de fiets? Dan kan je in groep mee richting Abdij van Park.

14 andere locaties
Naast het Ladeuzeplein en de Universiteitsbibliotheek kan je op zondag 22 april ook nog voor gratis activiteiten terecht in M-Museum Leuven, Tweebronnen (Kunst in Huis en Stadsarchief), het Villerscollege, het Scouts en Gidsen Museum, het Huis van de tolerantie, de Kruidtuin, KADOC, STUK, de Universiteitshal, het Hollands College, de Sint-Kwintenskerk, Abdij van Park (Huis van de Polyfonie, PARCUM en Kerk in Nood) en het Heilig Hartinstituut Heverlee.
Je ontdekt het volledige programma met stadsplan in de programmakrant als bijlage. Een gedrukt exemplaar kan je ophalen bij o.a. de Bib Leuven, Toerisme Leuven en Universiteitsbibliotheek Leuven. Of je kan het opvragen bij de erfgoedcel.

Eigen inbreng Leuvenaars
Er is op Erfgoeddag ook ruimte voor eigen inbreng van de bezoekers. In het stadsarchief kan je in de presentatie rond Leuvense straten meegeven wat jij over je eigen straat weet of zou willen weten. In KADOC kan je jouw waardevolle boeken of documenten voorleggen aan een expert en kom je te weten hoe je ze bewaart voor de toekomst. In PARCUM tot slot kan je jouw religieuze voorwerpen komen tonen op de expertisedag.

Programmakrant Erfgoeddag.pdf

PDF - 918 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]