Het Leuvense Jaartallenleven in de kijker vanaf 3 september

In september treden de Mannen van het Jaar traditioneel intensief naar buiten met rituelen, zoals de Abrahamhulde, de Kinderdag en de Jaartallenstoet. Daarom plaatsen ze tussen 3 en 18 september hun rijke geschiedenis en talloze verhalen in de kijker in het historisch stadhuis.

Jaarlijks ontstaat er in Leuven in de maand maart een nieuwe vriendenkring van mannen die het volgend jaar 40 worden. Elk Jaartal organiseert vervolgens feesten, evenementen en ceremonies tussen hun 40e en 50e verjaardag. Dit doen ze om samen naar hun 50e  verjaardag toe te groeien. “Het Leuvense Jaartallenleven bestaat al sinds 1890. Het samenzijn in groep, vriendschap, solidariteit en engagement, daar staan de Jaartallen voor. We zijn dan ook heel fier dat Unesco het Leuvense Jaartallenleven erkende in 2011: de organisatie voegde ze toe op de internationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid”, aldus Denise Vandevoort, schepen van cultuur. “Sinds 2018 bestaan ook de Vrouwen van het Jaar. Net zoals bij de mannen staan de waarden vriendschap, gelijkheid en plezier centraal.”

Abrahamhulde 
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen, familieleden en sympathisanten huldigen op zaterdag 3 september vanaf 15 uur de ondertussen (bijna) 50-jarige Mannen van 1972 tijdens de Abrahamviering. De viering start aan het stadhuis, waarna de Mannen het standbeeld van Fonske op het Rector de Somerplein in een kleine versie van hun kostuum zullen kleden. Onder begeleiding van nummers van de ‘Joorzangers’, het koor van de Jaartallen, en de Koninklijke Harmonie Volharding Kessel-Lo trekken ze naar het Stadpark, waar ze hun herdenkingsplaatje aan het Abrahambeeld feestelijk zullen onthullen.

Speciale kinderdag en Jaartallenoptocht
Elk jaar is er bovendien een speciale kinderdag op Leuven Kermis waarbij de Jaartallen kinderen in een kwetsbare positie trakteren op een dagje kermis. “Maar het belangrijkste ritueel is toch wel de Jaartallenoptocht, die dit jaar op zondag 11 september plaatsvindt”, vertelt François ‘Swa’ Michiels, voorzitter van het Koninklijk Verbond der Jaartallen. “In deze stoet lopen de vriendenkringen in vol ornaat door de stad, begeleid door harmonieën en fanfares. De leden van het jubilerende jaar - de mannen die dan 50 worden - openen de optocht en nemen daarna plaats op de pui van het stadhuis. De andere vriendenkringen wuiven bij hun doortocht op de Grote Markt de jubilarissen uit. Aan hun actieve periode binnen het Jaartallenleven komt immers een einde.”

Jaartallen in de kijker
Om de rituelen in september in hun context te plaatsen, werpen de Leuvense Jaartallen licht op hun werking in het historisch stadhuis. Zo kan het publiek kennis maken met de rijke geschiedenis en talloze verhalen achter dit uniek en door Unesco erkend Leuvens immaterieel cultureel erfgoed. De Jaartallen staan in de kijker in het stadhuis van 3 tot 18 september, van woensdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 17 uur. De stad en het Koninklijk Verbond der Jaartallen openen de expo feestelijk op zaterdag 3 september om 14 uur.

Ook in de leeszaal van het Leuvense Stadsarchief – dat het archief en een deel van de collectie van het Koninklijk Verbond der Jaartallen bewaart - ontdek je meer over het Jaartallenleven. Groepsfoto’s, menukaarten, reglementen of krantenartikelen: ze documenteren allemaal deze rijke Leuvense traditie. Vanaf september is de leeszaal toegankelijk van maandag tot en met vrijdag, telkens van 9 tot 13 uur.

Audiowandeling
De Leuvense Jaartallentraditie laat veel sporen na in de stad. In een audiowandeling over de Jaartallen ontdek je langs tien locaties deze sporen van het Jaartallenleven. De wandeling is twee en een halve kilometer lang en de begeleidende audiotour kan je downloaden in de ErfgoedApp. Deze audiotour is nu ook beschikbaar in het Engels.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]