Hier dringt het door!
Stad Leuven onthardt locaties aangebracht door Leuvenaars
Stad Leuven onthardt het openbaar domein waar het kan. Op die manier kan regenwater maximaal in de bodem dringen, wordt de grondwatervoorraad op peil gehouden en is er minder kans op wateroverlast. Tegelijk zorgt meer groen en minder verharding ervoor dat de stad groener, gezonder is en frisser in de zomer. De stad riep begin dit jaar de Leuvenaars op om zelf ook locaties in hun buurt voor te stellen die ze zou kunnen ontharden. Er werden maar liefst 143 voorstellen ingediend, waarvan er acht geselecteerd werden. Deze plaatsen worden dit najaar onthard en vergroend.
Leuven wapent zich tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Bijvoorbeeld door in grote stadsvernieuwingsprojecten veel ruimte te maken voor water en groen. Maar ook op kleine schaal wil de stad een verschil maken. “Waar het kan, breken we bestrating (bv. asfalt of beton) op en planten we groen aan. Dat heet ontharden”, zegt schepen Vansina. “Zo kan de bodem meer regenwater opnemen, blijft de grondwatervoorraad op peil en is Leuven beter beschermd tegen overstromingen.”
“De aanhoudende droogte de voorbije weken en de hevige, intense regenbuien maken nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is om te investeren in een groene en klimaatrobuuste stad”, aldus schepen Dessers. “In een stad met meer groen en minder beton kan het water makkelijk in de bodem sijpelen en is er minder kans op wateroverlast. Bij extreme hitte warmt een stad met veel groene plekjes bovendien minder op. Al dat groen zorgt bovendien voor een aangenaam straatbeeld en ook de biodiversiteit vaart er wel bij. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om volop te investeren in meer groen en minder beton.”
“Op het openbaar domein zetten we al geruime tijd in op ontharden. Bij elke heraanleg van een straat kiezen we voor meer groen in plaats van verharding en voor waterdoorlatende materialen. Stoepen voor opritten naar huizen en parkeervakken worden bv. waterdoorlatend aangelegd. Zo kan het water in de ondergrond doordringen en vermijden we overbelasting van de riolering hij hevige buien", vervolgt schepen Vansina.
143 voorstellen
“Zorgen voor onze planeet en onze stad is een opdracht van ons allemaal. We willen deze transitie samen met de Leuvenaars voltrekken. De stad lanceerde daarom begin dit jaar een oproep waarbij inwoners en bezoekers zelf een locatie kunnen indienen om te laten ontharden”, aldus schepenen Vansina en Dessers. De stad ging met de hulp van Leuvenaars op zoek naar verharde plekjes die vandaag geen functie hebben en die ze daarom kan ontharden. Kleine, makkelijk en efficiënt te ontharden locaties kwamen in aanmerking. Bijvoorbeeld een hoekje in de straat dat wat groen kan gebruiken, of een plek die iemand regelmatig passeert onderweg naar school.
En de oproep was een succes. De stad ontving maar liefst 143 voorstellen. Daaruit maakte een jury bestaande uit verschillende stadsdiensten een selectie. Geen gemakkelijke keuze, want de voorstellen waren kwalitatief van een hoog niveau. Alle indieners ontvangen een reactie op hun idee. De niet weerhouden voorstellen kwamen niet in aanmerking omdat ze betrekking hebben op privé domein, een grotere oppervlakte behelzen of een intensiever inspraaktraject vereisen.
Uiteindelijk kwamen er acht locaties verspreid over de verschillende deelgemeenten uit de bus:
- Eegstraat (Wilsele)
- Dirk Boutslaan (Leuven)
- Prosper Poulletlaan - Léon Collinslaan (Leuven)
- Pieter Coutereelstraat (Leuven)
- Albert Stainierstraat (Heverlee)
- Molenveldplein (Kessel-Lo)
- Patroonschapstraat (Kessel-Lo)
- Bruineveld – Vijverlaan (Kessel-Lo)
De geselecteerde voorstellen zijn heel divers: van een grote asfaltvlakte in Wilsele tot het vergroten van boomvakken in het centrum van de stad. De stad zal deze plekken in het najaar ontharden.