Hittewaarschuwing code rood

In heel Vlaanderen slaat de hitte toe. Ook in Leuven stijgt het kwik de volgende dagen naar 37 graden en warmer. Er zullen ook verhoogde concentraties aan ozon zijn. Het stadsbestuur neemt enkele maatregelen tijdens haar activiteiten en voor de komende evenementen. Ze roept haar bevolking op om vooral voorzichtig te zijn, binnen te blijven, en zorg te dragen voor elkaar.

“Belangrijk voor iedereen is natuurlijk om voldoende te drinken, de schaduw op te zoeken en zo mogelijk binnen te blijven. We roepen op om goed voor elkaar te zorgen”, benadrukt burgemeester Ridouani. “Bij acute signalen van een hitteslag zoals misselijkheid, hoofdpijn, en overmatig zweten, bel je best meteen het noodnummer 112.”

Zowel de stad als de politie verstuurde informatie over hittemaatregelen via hun sociale media.  De stad vroeg actieve buurtbewoners, zoals buurtcomités, om mee een oogje in het zeil te houden bij kwetsbare buurtbewoners. Zeker senioren en kinderen hebben extra aandacht nodig, om voldoende te drinken: zij voelen pas dorst als er sprake is van uitdroging. De seniorenagenten brengen de komende dagen extra huisbezoeken, en zullen daarbij zonnecrème uitdelen. Ook de wijkagenten werd gevraagd extra aandacht te hebben voor de alleenstaande senioren in hun wijk. Stad en politie gaven ook tips om dieren te helpen, zowel huisdieren als vogels en andere tuindieren. De brandweer riep dan weer op om geen open vuren te maken, en extra op te letten bij het barbecueën.

Waterbar op Beleuvenissen
Het stadsbestuur neemt ook de nodige maatregelen voor eigen activiteiten, zoals tijdens de komende Beleuvenissen. Er zal gratis water uitgedeeld worden in de frontstage en op de Naamsestraat komt de Waterbar.

Zomerkampen
De stad onderneemt ook actie voor de vele zomerkampen. De begeleiders zorgen voor extra water en verkoeling en passen het aanbod aan. Ze zoeken vooral naar koele plekken binnen om hun programma in te vullen. Zo wordt er geschaatst, en staan verschillende films op het activiteitenlijstje. Tijdens de warmste momenten wordt er gerust. En insmeren natuurlijk. “We vragen de ouders om hun kinderen al van ’s morgens in te smeren en hoedjes mee te geven”, aldus Bram Canniere, afdelingshoofd jeugd. De speelpleinen en spellocaties zelf worden voorzien van extra schaduw door tentjes en doeken te installeren. De politie houdt mee een oogje in het zeil. In het raam van de sensibiliseringsacties werden op dinsdag een honderdtal ‘ik flik’-petjes uitgedeeld aan kinderen van speelpleinwerkingen op het speelplein aan de Philipssite.

Sportkampen
Ook de sportkampen hebben hun aanbod aangepast en ouders al info en raad gegeven. “De intensieve voetbaltrainingen werden uit het programma gehaald.  Voor de kampen die binnen plaatsvinden, zijn er vloerventilatoren ter plaatse gebracht. We gaan heel regelmatig langs op de kampen om de monitoren te ondersteunen, een extra oogje in het zeil te houden en eventueel nog bijkomende maatregelen te nemen.” zegt Cindy Winters, directeur sport.

Kerken geopend
Voor volwassenen die wat verkoeling zoeken stelt de stad op donderdag en vrijdag de Sint Kwintenskerk, de Sint Michielskerk en de Sint Geertruikerk open tijdens de warmste periodes van de dag (11 uur – 16.30 uur). Andere publiek toegankelijke plekken waar Leuvenaars even koelte kunnen vinden zijn grootwarenhuizen, grotere winkels, en de ontvangstruimte van het stadskantoor.

Voor extra tips verwijzen we graag naar www.warmedagen.be.

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur, stad Leuven
Marc Vranckx politie Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur, stad Leuven
Marc Vranckx politie Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven