Iedereen meester!

Leuvense leerlingen en onderwijsveld ontdekken de MaakLeerPlek

Het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM), organiseerde vandaag een eerste event, getiteld ‘Iedereen meester!’ om het Leuvense onderwijsveld kennis te laten maken met de mogelijkheden van een MaakLeerPlek . In het voorjaar van 2020 opent in de Molens Van Orshoven en de monumentale silo’s aan de Vaartkom een MaakLeerPlek: een open plek waar maken en leren, kennisdelen en innovatie centraal staan. Dé plek dus voor het onderwijs om uit hun vertrouwde schoolomgeving te treden en samen te werken over sectoren heen.

Vanaf volgend jaar bouwen verschillende partners aan de MaakLeerPlek – een plek waar scholen, bedrijven, (creatieve) organisaties en Leuvenaars elkaar ontmoeten, dingen maken en van elkaar leren. Maken en leren, theorie en praktijk, leslokaal en atelier komen er samen.  Als partner van de MaakLeerPlek wil SOM er een programma ontwikkelen voor het Leuvense onderwijs zodat scholen ook buiten de schoolmuren kunnen samenwerken met elkaar, met bedrijven of andere creatieve actoren.

Iedereen kwaliteitsvol onderwijs

SOM wil in de MaakLeerPlek onder meer een laboratorium bouwen waar scholen met bedrijven prototypes kunnen ontwikkelen, een open atelier creëren waar leerlingen met kunstenaars projecten kunnen opzetten en een STEAM-studio bouwen die binnen en buiten de schooluren een boeiend programma biedt. “Als we de kwaliteit in ons onderwijs willen blijven garanderen, gaan we dat kwaliteitsvol onderwijs samen moeten maken. We hebben in Leuven alle experten, leraren, studenten, opleidingen, directeurs in huis, over netten en onderwijsniveaus heen. We moeten krachtig samenwerken aan onze gedeelde ambitie om iedere Leuvense leerling kwaliteitsvol onderwijs te blijven bieden”, aldus Lore Baeyens, coördinator van het onderwijsnetwerk SOM.

Iedereen meester!

Vandaag organiseerde SOM samen met verschillende partners, zoals LannooCampus, KU Leuven, UCLL en RVO-society vzw, ‘Iedereen meester!’ een evenement om het Leuvense onderwijsveld te inspireren. In de voormiddag ontdekten meer dan 600 Leuvense leerlingen een pop-up STEAM-studio in de silo’s en Molens Van Orshoven. ’s Namiddag namen een 300 onderwijsprofessionals deel aan lezingen, meet & greetsessies en workshops met een dertigtal gastsprekers op meer dan tien verschillende locaties.

Tijdens het event kreeg iedereen de kans om de mogelijkheden van een MaakLeerPlek te ontdekken. Ook konden ze ondertussen netwerken met bedrijven, schrijvers en creatieve actoren die al de brug maken tussen onderwijs en andere sectoren. “Ik ben heel verheugd dat we vandaag het potentieel van de MaakLeerPlek concreet zichtbaar hebben gemaakt. Leerlingen en leerkrachten konden proeven van hoe ze hier in de toekomst terecht kunnen. Inspiratie voor een les rond wetenschap en techniek, uitwisseling met experten uit het bedrijfsleven of een kennismaking met een creatief talent, dat kan allemaal in de MaakLeerPlek. Deze plaats wordt een broedplaats voor talent. Hier maken we als stad onderwijs van en voor de toekomst mogelijk”, aldus schepen van onderwijs en economie Lalynn Wadera.

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande communicatie & events SOM
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande communicatie & events SOM
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven