In geen enkele Vlaamse centrumstad staan er minder handelspanden leeg dan in Leuven

Van de 2.000 handels- en horecapanden in de Leuvense binnenstad staan er slechts 9,5% leeg. Dat blijkt uit recente cijfers van dataspecialist Locatus. Leuven kent van alle dertien Vlaamse centrumsteden het laagste leegstandscijfer. Wat is de Leuvense succesformule?

De coronacrisis, stijgende energieprijzen, e-commerce en de inflatie hebben het winkelgebeuren in de Vlaamse centrumsteden klappen verkocht. Het resulteert volgens recente Locatus-cijfers in stijgende leegstandscijfers voor handel- en horecapanden in steden zoals Turnhout (17,6 procent) of Kortrijk (13,4 procent). Die cijfers zijn één van de parameters om in te schatten hoe handel en horeca er lokaal voor staan. Geen enkele van de dertien Vlaamse centrumsteden slaagt erin om aan te knopen met de lagere leegstandscijfers van vóór de coronacrisis, maar in moeilijke tijden toont de stad Leuven wel veerkracht, met een leegstandscijfer van 9,5%. De leegstands- en andere cijfers van de Vlaamse centrumsteden kan je raadplegen via Provincies in Cijfers: https://provincies.incijfers.be/dashboard/dashboard/detailhandel.

Pushen en grijpen
Stond in 2021 nog 11,8% van alle Leuvense panden voor handel en horeca leeg, dan zakte dat cijfer naar 11,1% in 2022 en nu verder naar 9,5% in september 2023. “Dit dalende cijfer en de positieve tendens van de voorbije jaren zijn het resultaat van een gericht beleid tegen leegstand, waarbij we actief linken leggen tussen eigenaars en handelaars”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Komt er een pand vrij, dan proberen we samen met de eigenaar en geïnteresseerde handelaars snel tot een kwalitatieve invulling te komen. Eventueel via een pop-upformule van ons programma Popstart, dat huren voor startende ondernemers goedkoper maakt. Die aanpak werkt, te meer omdat de leegstandstaks niet gering is. Zo pushen we eigenaars om kansen te geven en ondernemers om die te grijpen.”

Alle kansen geven
De Leuvense beleidskeuze om de voorbije jaren zo weinig mogelijk baanwinkels en geen shoppingcentra toe te laten, creëert in combinatie met de leegstandsaanpak ruimte voor een dynamisch, aantrekkelijk handelscentrum in de binnenstad. Schepen Geleyns: “Leuven toont zich, nog meer dan voor de coronacrisis, een ideale stad voor een ruime mix aan handelaars, van starters over speciaalzaken tot ketens. We houden vast aan een dynamiek waarbij we handelaars alle kansen geven, mogelijk nog meer dan andere steden. We lanceerden onlangs een nieuwe vestigingspremie en kunnen sinds 2015 terugvallen op Liefst Leuven, een verbond van handelaars dat gesteund wordt door de stad en de stedelijke promotaks. De handelaars beslissen vanuit de wijken zelf waar ze die middelen aan uitgeven. De gezamenlijke inzet van de stad en Liefst Leuven, hun activiteiten en alle nauw betrokken handelaars geven het handelsgebeuren extra zuurstof.”

Hefboom voor beter Leuven
De stad Leuven wil de komende jaren graag toewerken naar een realistisch leegstandscijfer van 5% , al is het doel volgens schepen Geleyns ruimer dan het cijfer op zich. “Uit de drukte- en bestedingscijfers van dit jaar, die fors in de lift zitten, blijkt dat we opnieuw evenveel als of zelfs meer bezoekers en shoppers in de stad ontvangen dan voor de coronaperiode. We voeren onze leegstandsaanpak met oog op een attractieve handelskern, waar het fijn investeren en ondernemen is, maar ook fijn winkelen en flaneren. Onze succesvolle leegstandsaanpak is een hefboom voor een aangenamer, welvarender en aantrekkelijker Leuven.”

Leegstaande winkelpanden Vlaamse centrumsteden (bron: Locatus)
Leegstaande winkelpanden Vlaamse centrumsteden (bron: Locatus)

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be