Inspirerend kunstwerk ROPE te gast op Tweebronnenplein

Vanaf dinsdag 25 april tot eind oktober 2023 is het internationaal gelauwerde kunstwerk ROPE van de Leuvense kunstenaar Ief Spincemaille te bewonderen op het binnenplein van de Bib Leuven Tweebronnen. ROPE daagt voorbijgangers en bezoekers uit tot een speelse interactie met het gigantische touw. Het kunstwerk op het Tweebronnenplein is van maandag tot zaterdag telkens van 8 tot 18 uur toegankelijk voor het publiek. ​

ROPE is een verrassende installatie die tegelijkertijd een kunstwerk én een interactief zit- en spelelement vormt. Het werk dat AG Stadsontwikkeling Leuven adopteerde, bestaat uit drie 15 meter lange hemelsblauwe touwen die de voorbijganger uitnodigen om zijn/haar verbeelding aan het werk te zetten en een eigen betekenis en functie aan het touw te geven. Spontaan, zonder uitleg of instructie. Het is al de derde keer dat ROPE opduikt in Spincemailles thuisstad. Elke locatie zorgt weer voor een andere dynamiek.

Verbeelding, creatie en ontmoeting
“Is er een betere plek voor dit kunstwerk dan bij de bibliotheek?”, vraagt Bert Cornillie, schepen van cultuur, glimlachend. “De Bib Leuven is met haar uitgebreid aanbod een bron van creativiteit en verbeelding. Daarnaast is ze ook de ‘woonkamer van de stad’, waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar in verbinding gaan. Het is een plek waar iedereen welkom is met zijn eigen verhaal. De installatie ROPE op het binnenpleinzal telkens op een nieuwe, andere manier benaderd worden door verschillende bezoekers en voorbijgangers. Vanuit hun eigen identiteit kneden zij het verhaal van ROPE. Hun dromen en doelen vormen de bouwstenen van het creatieve proces. Een fijne kans tot verwondering, spel en verbeelding!”

Internationaal gelauwerd
Met ROPE won Spincemaille in 2019 de Henry van de Velde-prijs in de categorie ‘community’ en hij kreeg ook een eervolle vermelding bij de Textirama Awards in 2020. Diverse musea, steden en organisaties gebruikten al de reusachtige touwen om ‘verbindingen’ te maken met de buitenwereld. Na passages in Firenze, Milaan, Berlijn, Potsdam en Guangzhou (China) zal ROPE verder de wereld rond reizen. Een digitale blog vertelt daarbij het reisverhaal vanuit het standpunt van ROPE.

Ondertussen nodigt de stad Leuven iedereen uit om het unieke kunstwerk te komen bekijken, ervan te genieten, het te ervaren, … of zoals ROPE zelf zegt: ‘Do Something with Me!’. Meer info over ROPE vind je op iefspincemaille.com/Rope-sculptures en rope.blue.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]