Internationaal beiaardfestival Leuven Bells kleurt de zomer

De Leuvense klokkentorens trappen ook dit jaar de zomer muzikaal op gang met beiaardfestival Leuven Bells. Van 22 juni tot en met 24 augustus spelen beiaardiers uit binnen- en buitenland maar liefst zestien concerten op vier Leuvense beiaarden. Dat maakt deze concertreeks uniek in de wereld. Deze editie geeft een podium aan vrouwelijke componistes van vroeger en jong talent van vandaag. Het volledige programma van het festival vind je op www.leuvenbells.be.

“Leuven Bells nodigt iedereen, Leuvenaar en bezoeker, uit om te genieten van beiaardmuziek. Dat kan op de sfeervolle luisterplekken zoals de abtstuin in de Abdij van Park, het Groot Begijnhof, de binnentuin van Sint-Geertrui of vanuit een strandstoel op het Ladeuzeplein, maar ook al wandelend in de omgeving”, vertelt Bert Cornillie, schepen van cultuur. “Dit internationaal beiaardfestival is intussen een vaste waarde in de Leuvense zomer.”

“Leuven Bells is een van de meest tastbare en hoorbare samenwerkingen tussen stad en universiteit. We delen de klanken die de zomerse lucht vullen”, vult Bart Raymaekers, rectoraal adviseur van KU Leuven voor cultuur, kunst en erfgoed, aan.

Van jong talent tot wereldwijd bekende beiaardiers
Leuven Bells programmeert zowel internationaal gerenommeerde beiaardiers zoals Arie Abbenes (Nederland) en Koen Cosaert (België), maar ook jong talent zoals Peter Bray uit Australië, de Amerikaanse Claire Janezic en de Belg Jasper Depraetere. Het eerste concert vindt plaats op zaterdag 22 juni op de Vredesbeiaard in Abdij van Park, het slotconcert in het Groot Begijnhof op zaterdag 24 augustus.

Vrouwelijke componisten in de kijker
Luc Rombouts, beiaardier en curator beiaardcultuur Leuven, zet tijdens deze editie van Leuven Bells muziek van vrouwelijke componisten in de kijker. Op drie beiaarden brengt hij het bijzondere programma ‘ComponistA’, dat volledig gewijd is aan muzikaal werk van componistes van de 12e tot de 20e eeuw zoals Anna Bon di Venezia, Marianna Martines, Mel Bonis en May Aufderheide. Deze componistes schreven hoogstaande muziek, maar hun werk haalt zelden een concertpodium. Katleen Everaerts, woordkunstenares en docente aan het SLAC, leidt de werken in op het Ladeuzeplein tijdens het concert van 22 augustus op de Universiteitsbeiaard.

Luisterplaatsen
Tijdens elk beiaardconcert is een gratis luisterplek voorzien waar het publiek kan genieten van de virtuositeit van de beiaardiers. Bij de concerten op de beiaard van de bibliotheektoren kan je via schermen ook meekijken in de klavierkamer en de beiaardier live aan het werk zien.

Website preview
Leuven Bells
Beiaardiers van over de hele wereld spelen deze zomer concerten op beiaarden.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be