Internationaal beiaardfestival Leuven Bells van start op 11 juni

Het internationaal beiaardfestival Leuven Bells luidt opnieuw de zomer in. Met zeventien concerten op vier beiaarden is deze concertreeks uniek in de wereld. Je kan internationaal gerenommeerde beiaardiers zoals Geert D’Hollander aan het werk horen, maar ook jong, Belgisch talent zoals Julia Toumassian. Andere blikvangers zijn het duoconcert met sopraan Noémie Schellens op de beiaard van de Universiteitsbibliotheek en de integrale uitvoering van de liedcyclus ‘Die schöne Müllerin’ van Schubert. Het eerste concert vindt plaats op zondag 11 juni op de Vredesbeiaard in Abdij van Park. Het slotconcert gaat door in het Groot Begijnhof op zaterdag 26 augustus.

“Leuven is een echte beiaardstad. Dankzij dit festival zetten we dit bij het grote publiek in de kijker. De beiaard speelt gratis voor iedereen en is zo hét democratisch instrument bij uitstek”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Beiaardmuziek kan bovendien iedereen aanspreken want de mogelijkheden zijn oneindig. Het programma van Leuven Bells is dan ook erg gevarieerd, van Schubert tot D’Hollander, van klassiek tot hedendaags.”

“Tijdens Leuven Bells komt het erfgoed van stad en universiteit helemaal tot leven”, zegt Bart Raymaekers, rectoraal adviseur van KU Leuven voor cultuur, kunst en erfgoed. “Onder impuls van universiteitsbeiaardier Luc Rombouts vinden kunst en erfgoed, muziek en publiek elkaar op een hedendaagse manier. De klinkende klokken van de Leuvense beiaarden geven de stad een zomerse en feestelijke tint.”

Blikvangers in het programma
Op zondag 25 juni om 15 uur speelt beiaardier en curator Leuvense beiaardcultuur Luc Rombouts de volledige liederencyclus ‘Die schöne Müllerin’ van Franz Schubert. De Oostenrijkse componist componeerde de 20 liederen precies 200 jaar geleden. Luc Rombouts bewerkte ze voor beiaard. Katleen Everaerts, docent woord aan het SLAC, zal de korte inhoud van elk lied aankondigen via een kort gedicht op de luisterplaats in de abtstuin. Zo kan het publiek het tragische verhaal van de verliefde zwerver en de knappe molenaarsdochter volgen. De Abdij van Park, met watermolen en molenbeek, vormt het ideale decor.

Het eerste concert op de beiaard van de Universiteitsbibliotheek op donderdagavond 3 augustus is ook niet te missen. Geert D’hollander, beiaardier aan de beroemde Bok Tower in Florida (Verenigde Staten), speelt het eerst een concert volledig gewijd aan zijn eigen werk. Hij is de meest gelauwerde componist van beiaardmuziek van de laatste 30 jaar. Voor het vierhandige spel staat de jonge, Amerikaanse beiaardier Annie Gao hem bij.

Het duoconcert ‘Bel canto with Bells’ op de bibliotheektoren op donderdagavond 24 augustus is ook veelbelovend. Sopraan Noémie Schellens beklimt de 300 treden van de toren en gaat in dialoog met de beiaard van de Universiteitsbibliotheek, bespeeld door Luc Rombouts.

Het volledige programma van Leuven Bells kan je vinden op www.leuvenbells.be.

Luisterplaatsen
Tijdens elk beiaardconcert is een luisterplek voorzien waar het publiek kan genieten van de virtuositeit van de beiaardiers. Bij de concerten op de beiaard van de bibliotheektoren kan je via schermen op het Ladeuzeplein zelfs meekijken in de klavierkamer en de beiaardier live aan het werk zien. Indrukwekkend!

 

Website preview
Leuven Bells
Beiaardiers van over de hele wereld spelen samen maar liefst 17 concerten op 4 beiaarden.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]